САЩ ще дадат F-16, ама чужди
САЩ ще дадат F-16, ама чужди

Малко вероятно е САЩ да се съгласят да прехвърлят своите изтребители F-16 на Украйна. Но може да обмислят други страни да предоставят свои собствени F-16. Toва каза високопоставен служител на Пентагона пред Politico. Изисква се съгласие от САЩ поради ограниченията за износ.

Politico отбелязва, че някои европейски държави вече са демонстрирали, че могат да прехвърлят своите F-16 в Украйна. „Има страни, които говорят за това. Така че, когато представят предложения как да стане това, мисля, че ще го обсъдим“. Товаказа високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ.

На свой ред бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отбеляза, че Западът трябва да предостави на Украйна всички необходими оръжия. „Най-големият риск е удължаването на конфликта. Ето защо ние сме заинтересовани от ранен край на войната. Ако доставим всички оръжия, от които Украйна се нуждае, те ще могат да спечелят“, каза той, подчертавайки, че това включва дори връщането на Крим.

Според The Wall Street Journal Западът е наясно, че Русия ще спечели войната на изтощение, така че променя стратегията си за доставка на оръжия за Украйна. Според Politico официални лица вече са започнали да оказват натиск върху Пентагона САЩ да се споразумеят за прехвърлянето на изтребители на Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви