Царят на лозята в Черноморец

С традиционните церемонии и благословията на отец Стилиян от храма „Св. Никола“ в Черноморец днес бяха ритуално зарязани лозята в гр. Черноморец и с. Атия.

Царят Данаил Радев

„Този празник винаги се е чествал. Преди време, когато лозята бяха на кооперацията, церемониите бяха по-семпли. След като ги върнаха на стопаните им, Трифон Зарезан е голям празник в Черноморец“, каза Царят на лозята Данаил Радев. Той уточни, че на 14 февруари, когато е денят на Зарезан по нов стил, също се празнува, но само с реколтата от миналата година. „Да направиш бяло вино е трудно, нужен е майсторлък. Затова тук хората повече правят ракия, която е уникална“, каза още Царят.

Сотир Иванов

Днес празникът започна с молитва и водосвет, отслужени от отец Стилиян. Той напомни, че и в библията е написано, че виното носи радост.

Отец Стилиян благослови лозята

Лозята бяха зарязани първо от Царя Радев, а след това и от най-старият лозар в региона Сотир Иванов.

Той разказа, че в землището на гр. Черноморец се отглеждат около 2000 декара от най-хубавите сортове грозде – прочутият в цялата страна „Мускат отонел“, „Димят“, „Ркацители“, „Юни блан“ и  десертните „Кралски рубин“ и Блейн“.

Кметът Тихомир Янакиев спази правилата за рязане

Лозята бяха зарязани и от официалните гости. Изключително майсторство показаха областният управител Мария Нейкова, кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, кметът на Черноморец Росен Деспов  и председателят на общинския съвет Георги Пинелов.

Областният управител се оказа опитна в зарязването

Първите три отрязани пръчки отидоха в менчето на свещеника и заедно с миналогодишно вино той и всички гости поляха лозите за берекет.

Кметът на Черноморец Росен Деспов пожела здраве и берекет

Кметът Тихомир Янакиев пожела да има богата реколта и здраве на хората, които обработват лозята, за да се грижат за тях и да се радват на урожай. Здраве и берекет пожела и областният управител. Да няма болести по растенията, да има много грозде и да бъде продадено на добра цена си пожелаха и лозарите.

Тихомир Янакиев поля вино за здрава реколта

Символично зарязване направиха и в Атия. Тамошният Цар на лозята Янко Айрянов разказа легендата за Трифон Зарезан. Според нея Трифон си зарязвал лозята и си пеел весело, а когато край него минала Дева Мария, той се пошегувал с нея. Тя се разсърдила и казала на майката на Трифон, че си е отрязал носа. Жената отишла давиди как е синът й, а на него нищо му нямало, все така си пеел и шегувал. Когато обаче показал на майка си как се зарязва, си порязал носа. Затова и се казва Трифон Зарезан.

Царят на лозята н Атия Янко Айрянов

Кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и  на Атия Румен Димитров повториха ритуала. Тихомир Янакиев пожела на жителите на селото вино в умерени количества и любов.

След това веселието продължи на площада с песни, хора и почерпка за всички.

Отец Стилиян благослови лозята

И в Атия, и в Черноморец се проведе традиционния конкурс за най-добро бяло и червено вино и ракия.

Кметовете само се снимаха с баницата, а след това я раздадоха на хората

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви