Болница Сърце и мозък

Общинският съвет не прие предложението за промени в проекта за строеж на нова детска болница „Мама и аз“, част от болницата „Сърце и мозък“. От 41 гласували 10 бяха въздържали се, 2 против и 29 за. Предложението не се прие, защото за такова решение е необходимо квалифицирано мнозинство от 34 души. Дебатите продължиха повече от час.

Предложението на ръководството на болницата беше да се намали необходимата площ в кв.м. на легло от 90-95 кв.м. на легло на 9 кв.м. за легло и завишаване на допустимия Кинт от 4 на 4,2м.

Проблемът с паркирането около новата болница беше първият повод за дебат. В проекта се предвиждат 32 паркоместа.

Даниела Божинова повдигна темата къде ще паркират лекарите и пациентите, тъй като в проекта не се предвиждат паркоместа. Г-н Живко Колев – административен директор на МБАЛ „Сърце и Мозък“, отговори, че има 4 проекта за това.

Един от тях е да се използва под наем площ на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, която в момента е неизползваема. Според Колев това му се полага, тъй като новата болница има намерение да назначава специалисти, завършили Медицинския колеж, а университетът ще печели от наем.

Проф. Сотир Сотиров, който е в ръководството на университета заяви, че е взето решение да се създаде комисия, която да разгледа предложението, но тя все още няма решение.

Г-н Колев намекна, че се надява да получи и общинско място, което е в съседство с предстоящия строеж на детската болница. Кметът Димитър Николов обясни,че в района няма общински имоти, но има държавни и той вече води преговори с държавата за тях.

Даниела Божинова заяви също, че до сега общинският съвет не е давал до сега разрешение за под 11 кв.м. площ за легло. Намаление на площта за едно легло са поискали почти всички нови болници в Бургас и им е било разрешено, но никога тази площ не е била едноцифрено число.

Тя зададе въпрос: Има ли смисъл да се прави общинска детска болница, каквото решение е взето от общинския съвет, при положение, че вече има готов проект на частен инвеститор? Дали това няма да ни постави в неравностойна конкуренция?

Калояна Живкова репликира, че общинската детска болница „Света Анастасия“ ще лекува само деца, а новото крило на „Сърце и мозък“ ще има различни отделения за обслужване на деца и майки, включително и родилно отделение.

В тази болница ще има 318 легла, а родилното отделение ще е с по-малко от 50 легла. Някои от предоставените услуги се препокриват с тези, които се предвиждат в общинската болница. Останах с впечатление, когато гласувахме за общинската детска болница със 113 легла, че така покриваме нуждите на бургазлии. Това заяви Даниела Божинова.

Кметът Димитър Николов призова да не се смесват двете болници, тъй като в България не съществува инвеститор, който иска да изгражда детски болници, а тази на „Сърце и мозък“ ще има родилно отделение. Ако не се осъществи проектът на „Сърце и мозък“ в Бургас, то проектът ще отиде в друга община, защото е част от национална верига.

Подкрепящите проекта съветници апелираха проектът да се приеме, тъй като става въпрос за незначителни промени и за детско здраве. Според тях двете болници няма да се конкурират, а ще дават възможност на родителите да избират къде да лекуват децата си. Освен това в двете болници ще има и различни отделения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви