летище Бургас
Летище Бургас

През изминалата 2022 г. Летище Бургас отбеляза ръст от 72% на пътниците спрямо 2021 г., което представлява общ брой от 1,63 милиона пътници. Това съобщиха от  „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Обслужени 12 293 полета, от които 5489 редовни и 5169 чартърни, като са били изпълнени полетни програми на 50 авиокомпании до 85 дестинации.

Този ръст е постигнат, въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус, които бяха сред основните пазари за морския аеропорт преди военния конфликт на украинска територия, започнал в началото на миналата година.

6 нови авиокомпании са изпълнили полети от и до Летище Бургас и 2 нови маршрута са били добавени към летищното портфолио – Анталия, Турция и Жельона Гора, Полша.

За поредна година Летище Бургас доказа, че предлага най-високото ниво на безопасност и своевременно обслужване на всички свои пътници, тъй като летището беше сред малкото в Европа, които успяха да работят безпроблемно през изминалия летен сезон, казват още от компанията-концесионер.

През 2023 г. се очакват нови директни полети – от Познан (Полша), Каунас (Литва) и Дъблин (Ирландия) от Ryanair, от Рига (Латвия) от airBaltic и от Шчечин (Полша) от European Air Charter.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД  промотира Летище Бургас на „туристическо роудшоу“ в Полша, организирано с подкрепата на Министерството на туризма на Република България, от 24 до 28 октомври 2022 г., където се проведоха множество двустранни срещи с представители на водещи тур оператори и туристически агенции от Полша.

Концесионерът е готов за ранен старт на Лято 2023 още от края месец март, очаквайки да обслужи редовни и чартърни полети от/до 10 дестинации от 6 държави.

Инвестиционната програма за летището се изпълнява по план и график и в пълна съгласуваност с Министерство на транспорта.

В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г. концесионуерът планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на Летище Бургас:

  • Рехабилитация на пистата;
  • Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;
  • Започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ и др.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД работи интензивно с авиокомпаниите за развитието на свързаността на Летище Бургас в и извън пиковия летен сезон.  Наличието на търсене към определена дестинация и на голям брой потенциални пътници за входящ и изходящ трафик са най-важният фактор за даден целогодишен маршрут.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви