БНБ: През 2023 г. растеж на БВП - до 0,4%
БНБ: През 2023 г. растеж на БВП - до 0,4%

През 2023 г. БВП на България ще се забави до 0,4%. Това сочи прогнозата на Българската народна банка (БНБ).

„През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0,4%. Той ще се определя най-вече от преминаването от положителен към отрицателен принос на изменението на запасите в икономиката“. Това се казва в прогнозата на БНБ за основните макроикономически показатели, която е изготвена на 12 януари 2023 г. В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в България върху икономическата активност и инфлацията.

Има и други фактори, които ще ограничават нарастването на икономическата активност в страната през 2023 г. Това са: прогнозираното съществено забавяне на растежа на правителственото потребление, както и очакваният спад на износа на стоки.

„За намаляването на стоковия износ ще допринасят както по-ниският растеж на външното търсене, така и специфични за България фактори, като забраната за износ към страни, различни от Украйна, на нефтопродукти, произведени от руски петрол, и планирани ремонтни дейности в едни от най-големите предприятия в страната“, се посочва в документа.

Същевременно за 2023 г. БНБ прогнозира висок растеж на инвестиционната активност в съответствие със заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) от страна както на частния, така и на публичния сектор. „Очакваме растежът на икономическата активност да се ускори до 3.2% през 2024 г., което ще се дължи главно на формирането на нисък положителен принос на нетния износ поради възстановяването на растежа на износа на стоки“, пишат от БНБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви