Porsche се спъна в Tata
Porsche се спъна в Tata

В края на миналата година Porsche представи новата версия на 911 носеща името Dakar. Повдигнатата версия на суперколата предназначена за офроуд бе предшествана от концепт. Той пък носеше името 911 Safari. До момента на представянето, повечето слухове около купето бяха, че то ще носи името Safari, а не Dakar. Изглежда и от Porsche също са смятали така, но в последния момент се е появила правна пречка.

Търговското наименование Safari е собственост на автомобилната компания Tata, която го използва от 1998 година. Тогава на пазара е представен всъдеход, който е познат дори и у нас. Не е ясно защо от компанията не са позволили на германците да използват това означение, въпреки, че двете коли имат ясни разлики помежду си. Ръководителят на проекта разказва, че от Porsche дори са говорили с представители на Tata, но те били категорични.

Използването на името Dakar също не е безплатно и от компанията са платили, за да го използват. Парите са отишли към организацията, която организира популярното състезание. Това е само една от спънките, които се появяват по време на проекта за офроуд 911. Колата е можело да се появи на бял свят още през 2016 година, но ръководството на Porsche не е виждало нужда от проекта. Въпреки това, проектът е възобновен през 2020 година, а малко след като покарали прототипа, от ръководството на Porsche дали зелена светлина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви