Отворени врати в съда

Окръжният съд, Районният съд и Районната прокуратура в Бургас организираха своеобразен „Ден на отворени врати“ на институциите като посрещнаха четвъртокласници от Основно училище „Петко Р. Славейков“.

Съдия Моника Яханаджиян, прокурор Радостина Ганева и адвокат Илка Джамбазова представиха на децата работата на трите институции.

Съдия Яханаджиян разказа за работата на съда и актовете, които постановява. Учениците имаха възможност да видят как изглеждат съдебните папки.

Представителят на държавното обвинение и адвокатът, от позициите на съдебните банки от които пледират, разказаха на децата по увлекателен начин какво е „престъпление“ и как едно дело се образува и влиза за разглеждане в съда.

Прокурор Ганева постави децата в съдебен казус по извършването на кражба до училището и ги провокира с въпроси за действията, които те, като отговорни граждани трябва да предприемат, за да бъдат разкрити извършителите.

Как се прави оглед на местопроизшествието, какви процесуално-следствени действия предприемат разследващите органи – разпит на свидетели, събиране на доказателства, изготвянето на експертизи, до образуването на досъдебно производство.

Употребата на различни методи, като вземането на ДНК, дактилоскопските следи, не бяха непознати за малчуганите.

Представеният правен казус предизвика полемика за виновността и установяването на нейните носители. Адвокат Джамбазова представи ролята на защитата при провеждането на дело и отстояването на интересите и правата на гражданите.

Четвъртокласниците влязоха в ролята на съдии, прокурори и адвокати, като облякоха съдебните тоги.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви