ГЕРБ

„Ако за спасяването на българския лев има референдум, то  за спасяването на българския десен ще трябва да разчитаме само на ГЕРБ и Гергьовден. Дали в този формат, или разширен, ще се изправим срещу няколко форми на левица. Левицата от БСП, ПП и ДБ -новата левица и левицата около Първанов и Мая Манолова, не знам как ще се кръстят, но се готвят за изборите.

С една дума, ние ще имаме три опонента в ляво и нито един в дясно. Центъра, както винаги е зает от ДПС. Може би там ще имат някакви претенции и бившата формация НДСВ. Не знаме със сигурност какви ще са, защото те не са заявили още, а по едно време бяха либерали“.

Така Любен Дилов – син очерта ситуацията на предстоящите парламентарни избори. Депутатите от ГЕРБ днес заявиха, че очакват с един мандат повече за тях от Бургаски МИР. И на 2 април ще избираме 14 бургаски народни представители.

Любен Дилов-син, Жечо Станков и Андрей Рунчев определиха и основната тема на предизборната си кампания:  Джобът на българина.

Според Любен Дилов- син, подписките за двата референдума – за българския лев на „Възраждане“ и за президентска република на „Има такъв народ“, са насочени към акумулиране на енергия за местните избори, а не за парламентарните. Те няма и как да се случат преди тях.

Депутатът заяви, че в следващия парламент ГЕРБ ще предложат референдумите да се провеждат самостоятелно, а да не се комбинират с други избори, защото това според Любен Дилов-син изкривява допитването.

Андрей Рунчев, който е и общински лидер, заяви, че лидерите на листите за парламентарните избори са почти ясни, но ще оставят на организациите по места и на Изпълнителната комисия предложенията за подредбата им.

Жечо Станков отбеляза два важни социални законопроекта, приети през последната седмица, подкрепени от ГЕРБ. Това са безплатните учебници за учениците до 12 клас по всички общообразователни предмети и промяната в Закона за горите. Според нея едно домакинство има право да заяви до края на март в кметството и закупи до 10 кубика дърва, като това ограничение се въвежда докато не се осигурят дърва за бита, а след това да стартира и продажба за бизнеса.

„Последната интрига през тази седмица е  дали президента ще ни разпусне, както трябва, или ще ни остави още една седмица с хипотезата да се опитаме да приемем закона за контрол на главния прокурор“, каза Любен Дилов -син. Това е сложна задача и не е свързана с това искаме ли или не. Напротив, ние искаме, но има три различни законопроекта, които обосновават на различна правна философия.

Как изобщо за такова кратко време да се направи един общ, аз нямам идея. Не познавам и юрист, който може да направи това. Няма как за три дни да се обединят три проекта, да се извади един, който да се приеме в НС. Накрая ще се окажем с парадокса, че няма да мине нито един, а само тоя на „Възраждане“, който далеч не е съвършен, но е някакъв вариант.

Любен Дилов: 

Вижда се, че връзката между обикновените хора и парламент е много изтъняла, да не казвам скъсана по места.

Очаквате ли по-бурна кампания по места?

Не мога да кажа, дали ще е по-бурна или не. Има два ярко обособени центъра, които ще се сблъскат. Когато има две такива големи формации в сблъсък, се генерира някаква „енергия“. Не знаем ,как ще процедират нашите опоненти, но виждаме, че вербализират „Ние сме добрите, те са лошите“, това зададоха в неделя като дискурс, доста забавен, но по-скоро за „Междузвездни войни‘ филма, отколкото за политиката.

Очакваме да е интересно, искаме да водим идеологически спорове, няма да говорим за парапети, а ще разобличаваме всички лъжи, които се изсипаха по нас и въобще.

Ние знаем, че Кирил Петков лъже само тогава, когато си мърда устните. Той си лъже за всичко. Няма тема по която този човек да не излъга. Ние сме му опоненти и така говорим, но Слави Трифонов, Корнелия Нинова – опоненти ли му бяха.

Сега няма да ги щадим. Готови сме да водим спорове, но да влизаме в тежки схватки с тях не мислим. Ще спорим за икономика, енергетика, социална политика и други такива.

Колко двата референдума ще повлияят на кампанията? За еврото и за президентската република?

Вижте, те очевидно са насочени към местните избори. Те сега не могат да бъдат произведени. Трябва да има събрание и си има процедура. Трудно ще изместят вниманието от изборите, но създателите са се прицелели в местните избори. Но ние им готвим изненада.

Ще предложим в следващия парламент референдумите да не се провеждат с нито един вид избори. Ще го направим по причина, че се криви допитването. Който иска референдум, да го прави по което иска време, но извън изборите.

На предните избори имаше рекордно ниска избирателна активност 30 -35%. Как ще направите така, че избирателите отново да гласуват? Парламентът нищо не свърши и това обезвери хората, освен това, много от тях са на мнение, че и този парламент няма да свърши нищо.

Има такова усещане, но аз не смятам, че избирателната активност беше много ниска. Не забравяйте, че този процент се оформя върху едни не редактирани списъци. Аз мисля, че беше нормална за България. Не беше висока, но като брой хора нормална за страната. Сега очевидно ще е по-ниска. Периода е такъв. Ентусиазъм няма. Ще помислим ,как да увлечем хората.

Но категорично казвам, че ние ще заздравим  пътя за да направим кабинет. Борисов направи нещо немислимо, което не можеше да стане преди година – предложи изцяло непартиен кабинет, който да не е доминиран от лица на ГЕРБ.

Ще се опитаме да убедим колегите си, че трябва да направим непартиен кабинет, а по-скоро експертен.

Имахме готовност да подкрепим такъв и на „Да, България“. Обаче президентът не искаше очевидно да има кабинет и ни прати отново на избори. Има си цели. Аз имам идея, какво цели. Това е да прекрои лявото в негов бъдещ формат. И неговите амбиции струват кризите в политическия живот.

Явно една от политическите сили ще изгради предизборна кампания с идеята  да се защитава лева и т.н. Други ще се опитата да сменят системата. И това ще са им говоренията, които не биха ли заглушили говоренето за промяна, проекти, бъдещи решения и други такива теми?

Дали ще е лев или евро е едно и също. Двайсет години лева беше вързан с марката, а сега е с еврото заради борда. Притесненията са безсмислени. Важно е да има нещо в джоба ти.

Хората обичат такива теми, но държавата не си върши работата да излезе с кампания срещу тези измислени страхове. Ние ще обясняваме на хората за всички тези неща.

Ще обясняваме преимуществата, какво ще се случи с кредитите, какво ще се случи с ред други неща, когато еврото е факт.

Това не е погребение на лева. Ние няма да имаме проблемите, каквито имат Хърватска.  Хубаво е, че се шуми с референдума, държавата не направи кампания да обясни на хората, за да прецени всеки, кое е добро или не. Ние също ще им обясняваме и се надяваме да разберат, че няма нищо страшно.

Депутатите от „Възраждане“, които излязоха за тоя референдум си държат спестяванията в евро, но това е друг въпрос.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви