Ресторантьорите отново повдигат темата за узаконяване на бакшишите и начисляването им в сметката на клиентите. Така сервитьори и бармани щели да легализират всичките си доходи, което ще им е полезно при теглене на кредити и лизинг, а заведенията няма да бъдат застрашени от санкции заради разминаване между парите в касата и оборота по фискални бонове.

Въпреки предстоящите поредни месеци без парламент и без редовно правителство, от Българската асоциацията на заведенията (БАЗ) настояват да се създаде работна група с представители на бранша и на НАП и да се подготвят законови промени за легализирането на бакшиша.

„Сега той се приема от НАП като кражба от фиска, ако при проверка се установят повече пари в касата, отколкото по фискалните бонове. Има високи санкции и дори запечатване на заведението до един месец“, коментира пред бТВ Ричард Алибегов, председател на БАЗ.

Преди четири години, когато бяха затегнати санкциите за разминаване в касовите наличности в търговските обекти, собствениците на заведения отново поискаха законово признание на бакшишите.

Предложението им бе да се приеме, че бакшишът в България е примерно 8% или 10% от реалната консумация и НАП да разрешава до 8-10% отклонение в оборота.

Тогава от приходната агенция обявиха, че не могат да допуснат узаконяване на разлики в касовите наличности и предложиха ресторантьорите да държат допълнителните средства, дадени от клиентите, на отделно място.

„Трудно е да държиш обората в левия джоб, а бакшиша – в десния. Често се правят грешки, които после може да костват затваряне на заведението. А и не е европейско“, заяви Алибегов. Според него може бакшишът задължително да се вкара в касовите бележки, както било в много европейски страни.

„Ако бакшишът в заведенията се легализира, то тогава трябва да се облага и с данък. Сега обаче не е време за нови налози“, коментира преди няколко дни Петър Чобанов, председател на бюджетната комисия в парламента.

Председателят на БАЗ Ричарад Алибегов категорично се противопостави на тази опция: „Браншът е за легализиране на допълнителните пари, които оставят клиентите, но не и за тяхното облагане. Те трябва да останат необлагаеми“, каза Алибегов.

ЧУЖД ОПИТ

Темата за бакшишите стана отново актуална покрай въведения в Румъния 10% данък за тези пари от началото на годината. Румънските ресторантьори вече са задължени преди издаването на касовия бон да връчват на клиентите сметка, в която е предвиден раздел за избор на размера на бакшиша – между 0 и 15% от стойността на консумацията. После тези пари се вписват в сметката.

На практика облагането на бакшиша ще е само, ако той се плаща с банкова карта, тъй като парите, давани в брой, е малко вероятно да бъдат регистрирани в касовия бон, отбелязват румънските медии.

Не е ясно какви последствия ще има казус, при който клиентът е по-щедър и иска да даде повече пари, примерно 20%, и използва банкова карта. Финансови експерти посочиха и други проблеми – новото данъчно облагане на бакшишите в Румъния прекрасно устройва онези, които търсят изобретателни начини да извадят на светло мръсните пари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви