Нов предмет
Хигиена и сексуално здраве в училищата

Единодушно и без дебат парламентът окончателно прие предложението на БСП за предоставяне на безплатни учебници за учениците от 1-ви до 12-и клас. Законопроектът беше одобрен с 190 гласа „за“, като депутатите се съгласиха нововъведението да важи и за електронните учебници. Промените обаче ще влязат в сила не от тази, а едва от учебната 2024-2025 г.

Досега безплатни учебници имаше само за учениците до 7 клас. Разходите за учебниците за класовете от 8-ми до 12-и ще възлизат на 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта и съответно по 8 млн. лв. за втората и третата година от ползването на учебниците.

Депутатите решиха и да увеличат периода за изготвяне на стратегия за развитие на учебната институция. Досега тя беше за 4 години, но вече ще се изготвя за 5 от педагогическия съвет.

Парламентът записа стратегията за развитие на детската градина или училището да съдържа насоки по следните въпроси: качество на образованието и мерки за неговото повишаване; патриотично възпитание; формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците.

Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание; приобщаване на деца и ученици; противодействие на тормоза и насилието; превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

След приемането на законопроекта лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на депутатите за единодушието, особено „след острите реплики и обиди от сутринта“. Показахте, че можем да направим нещо добро заедно за децата, каза тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви