Иван Деспов

В редакцията на BurgasNews се получи писмо от Иван Деспов, който е активно ангажиран с обществени инициативи в гр. Черноморец и в Пловдив. Поводът за писмото му е вчерашната публикация на председателя на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов, който се похвали, че е осигурил, чрез народния представител Димитър Найденов, изграждането на шумоизолираща стена на пътя Черноморец – Созопол. Според г-н Деспов в кореспонденцията между двамата има притеснителни неща.

Наш репортер се срещна с Иван Деспов, за да разбере какво не е наред с този проект.

Г-н Деспов, какво Ви притесни в тази кореспонденция, в която г-н Пинелов и г-н Найденов обсъждат строежа на шумоизолираща стена? Това не е ли един добър проект?

В тази кореспонденция никъде не се споменава желанието на местната неформална група, от която съм част, за облагородяване на двора на ОУ „Христо Ботев“ гр. Черноморец и за изграждане на подобна стена.

В писмо с входящ номер 94-00-459/15.02.22г ние изрично сме посочили, че желаем съдействие за изграждането на такава стена на границата на двора на училището и пътя II-99. При това много преди Пинелов да потърси съдействие от народни представители.

Писмен отговор на това писмо не получихме нито от господин Пинелов, нито от кметовете на Община Созопол и град Черноморец. Последните двама ни поканиха на лична среща, където споменаха, че преди време е имало подобен проект, но няма развитие.

Значи проблемът, според Вас е в това, че предвижданата във въпросната кореспонденция стена, ще бъде не там, където гражданската организация е поискала?

Направи ми впечатление, че господин Пинелов е посочил като приоритетни терените „където има изградени жилищни сгради и къмпинги“, което напълно изключва границата на двора на ОУ „Христо Ботев“. Училището не се споменава изобщо.

Надявам се, че е случайно. Освен това, не се споменава и частта от пътя, която има излаз към сградите на улица „Антон Страшимиров“ и улица “Оборище“, в която има много жилищни сгради на постоянни жители на град Черноморец.  Но се осигурява защита от шума на приоритетните терени на инвеститори към къмпинг Градина.

Според мен, едното не изключва другото, за разлика от написаното от господин Пинелов и отговора на инж. Ангелов, който се позовава на Стратегическата карта за шум (СКШ).

Вие опитахте ли да разговаряте с г-н Пинелов?

Единствената ми връзка с него е през социалните мрежи, но той е блокирал мен и други граждани, както и журналисти,  които имат неудобни въпроси към него. Мисля, че присвояването на идеи, решения и дейности, които са вследствие на гражданска активност и тяхното политизиране, с цел извличане на дивиденти за политически фигури, без да споменават гражданите като първоизточник на тези идеи, е лош знак.

Първо – за личностите, които си позволяват подобни своеволия и второ – за мотивацията и доброто име на всички участващи на доброволни начала в подобни инициативи.

И като е започнал г-н Пинелов да присвоява идеи, надявам се да продължи и с другото ни предложение –  изграждането на механизъм за финансиране на граждански инициативи от формални и неформални групи и организации – Граждански бюджет.

За нас е важно нещата просто да се случват. След последните местни избори и смяната на едно, меко казано, ощетяващо общината управление с протестен вот, се зародиха много подобни граждански инициативи, които обаче утихнаха и загубиха своята енергия. Вярвам, че с подкрепа от общината можем да изградим едно по-сплотено, активно и ангажирано общество в китната ни община.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви