Моста на Черноморец

„През 2023 г. предстои да се обяви обществена поръчка за трасето от Бургас до Царево. Неговата дължина е почти 53 км, където попада и съоръжението пътен възел „Черноморец“. Това заяви служебният регионален министър, арх. Иван Шишков, в отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

Шишков уточни, че поради влошеното състояние на пътния възел Черноморец е въведена временна организация за движение, с която се забранява преминаването на МПС с тегло над 12 т. по надлеза.

Платното за движение е било стеснено на 5,50 м. Обходният маршрут за тежкотоварния трафик е по пътен възел „Созопол“, от където по общинския път Черноморец – Созопол може да се стигне до гр. Черноморец.

Проблемът е, че оттам минават и автобусите от междуградския транспорт, които, с пътниците, тежат около 22 тона. Въпреки забраната, те продължават да се движат през моста.

Относно факторите, довели до недоброто експлоатационно състояние на надлеза при пътен възел „Черноморец” на път 11-99. Арх. Шипков посочва, че той е бил въведен в експлоатация през 1969 г.

„През 2018 г, извънгабаритно МПС е нанесло удар на носещата му конструкция. За осигуряване на безопасността на движение своевременно са били предприети действия за премахване на свободни парчета от бетоновото покритие на ударените главни греди.

През 2019 г. отново е било компрометирано вследствие на удар от извънгабаритно МПС и са били нанесени нови повреди по конструкцията. След двата инцидента е било извършено обследване на надлеза от Института по пътища и мостове и са били установени проблеми по конструкцията”, обясняват още от министерството.

От МРРБ отбелязват и че в инвестиционната програма на АПИ за 2022 г. е включен и основният ремонт на 113 км от път II-99 Бургас – Маринка – Созопол – Приморско – Царево – Малко Търново – граница Турция.

През миналата година е бил изработен техническият проект за трасето, а предвид дължината на отсечката, тя е била разделена на подучастъци с цел по-добра оперативност при провеждане на обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор.

През ноември 2022 г. е била обявена открита процедура за избор на строител за трасето от гр. Царево до гр. Малко Търново, като дължината на този участък е близо 59 км, съобщават още от регионалното министерство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви