Съдията по Nexo си направи отвод
Съдията по Nexo си направи отвод

Съдията, който трябваше да разгледа жалбите срещу наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 млн. лева на двама от обвиняемите по разследването срещу криптоплатформата „Нексо“ (Nexo), си направи отвод. Това съобщиха от Софийския градски съд.

Причините са публикации в медиите, които съдържат твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда, посочват от СГС.

Предстои още днес съдията да бъде подменен. Той ще разгледа и ще се произнесе по жалбите в закрито съдебно заседание. Те бяха внесени на 20 януари.

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз във връзка с разследването срещу криптоплатформата Nexo. На двама от тях – главния мениджър Траян Николов и оперативния директор Калин Методиев, бе наложена парична гаранция от един милион лева. Те обжалват мярката в съда. Другите двама обвиняеми – Антони Тренчев и Коста Кънчев, са обявени за издирване.

Преди дни депутатите приеха единодушно създаването на временна парламентарна комисия по казуса „Nexo“. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните лица. Разследването е във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност. Ще се изяснява и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви