Румен Радев

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април, обяви президентът Румен Радев в специално обръщение.

„Ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари, и насрочвам парламентарни избори на втори април“, каза още Радев.

Той поиска в оставащите си дни Народното събрание да работи по най-важните теми за българите.

„Изборите ще бъдат на първата възможна дата, когато няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът. Всеки български гражданин трябва да може да избира дали да гласува с машина или с хартия“, каза Румен Радев.

Държавният глава ще издаде указ, с който ще разпусне настоящето Народно събрание, както е според Конституцията. С друг свой указ той трябва да назначи служебно правителство.

Поредните избори в последните 2 години станаха окончателно факт, след като тази сутрин БСП върна неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство.

По-рано днес Радев се срещна с представители на ЦИК, за да се консултира коя е най-близката възможна дата за провеждането на 5-ите поред извънредни парламентарни избори в рамките на две години.

По време на краткото си изявление президентът Радев коментира и поредните проблеми, свързани с погазването на правата на българската общност в Северна Македония.

„Институциите на РСМ не само трябва да докажат, че не са част от антибългарската кампания. Това вече не е достатъчно. Трябва да докажат, че се борят срещу тази кампания“, посочи държавният глава.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви