ЕС с нова секира
ЕС с нова секира

ЕС предприема мерки срещу автомобилните производители, които съобщават неверни екологични показатели на своите модели. Като ще глобява компаниите, за които бъде установено, че са излъгали.

За целта се изготвя нов проектозакон. Той трябва да помогне на потребителите да получават точна информация за стоките, които им се предлагат. В него се казва, че Европейската комисия иска да премахне практиката на правене на необосновани твърдения с цел да се излъже обществото, че дадени продукти са екологични.

По информация на изданието Euractiv, което разполага с проекта, в него се твърди, че в момента над 40% от твърденията за екологичните показатели са неверни. Затова и компаниите, които правят „екологични твърдения“, трябва да ги обосноват със стандартна методология за оценка на тяхното въздействие върху околната среда“.

Проверката на тези твърдения ще изисква държавите-членки на ЕС да създадат екипи, които да разкриват „зелените“ лъжи. Всички компании, за които се установи, че умишлено са подвели потребителите, ще бъдат наказани. Санкциите ще бъдат определяни в зависимост от естеството и тежестта на нарушенията. Както и от икономическите ползи, които фирмата нарушител е получила от измамата, и причинените екологични щети.

Ако такъв закон бъде приет, той няма да засегне само производителите на автомобили. Хиляди продукти, които се продават в Европа, също ще може да бъдат проверени. Но като цяло най-засегнати ще бъдат именно автомобилните фирми. Причината е, че техните продукти са едни от най-големите замърсители, а самите компании редовно посочват твърдения за екологичността на най-новите си превозни средства.

Очакваше се, че новата директива за екологичните показатели на различните продукти ще бъда публикувана още през миналата година. Тя обаче беше отлагана няколко пъти поради неуспех в постигането на съгласие за това как да се проверят екологичните показатели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви