Ако Народното събрание до края на мандата си приеме три закона, имаме реален шанс за България да бъде направено изключение и да бъде приета в Еврозоната.

Това заяви в студиото на Нова телевизия икономистът Любомир Дацов.

По думите му приемането на еврото няма да промени много неща в страната ни – няма да има загуба на работни места, няма да има голяма инфлация заради това, няма да има дефицит на стоки, няма да се налага таван на цените, като последното икономистът чува като идея за първи път. „Еврозоната е отваряне на пазара – точно обратното на всички тези слухове.“

Дацов се противопостави с ирония, но и с възмущение на всички слухове, които се тиражират, за да се използва първичната реакция на страх у хората. Но и: „Има балъци и е трудно човек да се въздържи…“ Според Любомир Дацов обаче спекулациите в България са големи, а това води до застой.

„От гледна точка на предстоящите избори вододелът хората да се ориентират за кого да гласуват е дали подкрепяш еврото, или си против. Дали спекулираш със страховете на хората. Противниците на еврото основно спекулират. Икономиката е социална наука. Като вярваш в нещо, то ти се случва. Трябва да знаем накъде вървим. Когато имаш ясен път и има лидери, които водят народа, е много по-лесно. Не случайно арабският свят е толкова динамичен. Вече 20 години чакаме нещо в България да се случи“, коментира той.

В момента темата за референдума, подета от „Възраждане“ и други патриотични организации, само ще доведе до следващ застой и бавене, въпреки ясния национален интерес. Трябва да знаем накъде вървим и какво е бъдещето, настоя Дацов.

Прогнозата на Любомир Дацов е, че инфлацията у нас ще продължи, но със забавени темпове спрямо изминалата година – 6-7%, а крайно годишно това ще спре на 10%. По думите му в големите градове има по-голямо нарастване на заплатите, отколкото е самата инфлация, а повишаването на цените в хранителния сектор идва от вътрешните производители.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви