Спирането на алкохола не е лесно. В особено трудна задача се превръща това през зимата, когато семейните събирания следват едно след друго. Обаче веднъж щом спрете пиенето, ще видите много положителни ефекти за здравето си.

Според експерти, ако не консумирате твърде много алкохол, то спирането не би трябвало да отнеме повече от две седмици. В днешната статия ви показваме пет промени, които настъпват в тялото, щом спрете алкохола.

Намалява риска от развиването на рак на черния дроб и на дебелото черво

Според Държавния онкологичен институт на САЩ алкохолът драстично увеличава риска от различни видове рак, сред които рак на устата, рак на черния дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Колкото повече алкохол пиете, толкова повече ще нараства този риск.

От друга страна има няколко изследвания, които показват връзката между приема на малки количества алкохол и намаления риск от развиване на сърдечни болести. Нормалният прием е 370 мл бира на ден или например 150 мл вино дневно.

Ако спрете алкохола, ще ядете по-малко от преди

Алкохолът е една от основните причини за приемането на повече количество храна. Според проучване по темата, жените, които пият по две чаши алкохол на ден, ядат 30% повече от останалите жени.

Алкохолните субстанции повишават активността на хипокампуса в мозъка, което го прави по-чувствителен към аромата на храната и съответно, което предизвиква повече ядене.

Сваляне на тегло

Хората, които пият, не могат да отслабнат, защото алкохолът е една тайна калорийна бомба. Един коктейл „Маргарита“ съдържа 300 ккал. Според изследване по темата мъжете, които пият, средно приемат по 433 ккал от алкохола, а жените – 300 ккал.

Това е една от причините да започнете да сваляте тегло, щом спрете алкохола.

Сънят ви ще се подобри

Според проучване пиенето на алкохол преди сън увеличава моделите на алфа вълни в мозъка. Алфа вълните са потоци в оксипиталната част на мозъчната кора и те причиняват нарушен сън.

Алкохолът може да ви помогне да заспите по-бързо, но след първоначалната фаза на заспиване, той се намесва в качеството на съня ви. Поради тази причина, когато пиете и заспите, обикновено се въртите и не сте спокойни.

Ако спрете да пиете, ще спите по-спокойно и ще се чувствате по-свежи на следващия ден.

По-хубава кожа

Само няколко дни след като спрете алкохола кожата ви ще изглежда и ще бъде по-хидратирана. Това е така, защото алкохолът е диуретик и ви кара да уринирате по-често. Алкохолът намалява секрецията на антидиуретични хормони, които отговарят за акумулирането на влага.

Затова, когато спрете пиенето, червеникавият цвят на бузите и носа ви ще изчезне, както и симптомите като пърхот, екзема и червендалест нос.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви