Когато през септември миналата година се появи трейлърът на „Вавилон“, останахме с впечатлението, че ще гледаме филм, в който едва ли не през цялото време ще царят купони и всичко ще е в духа на репликата на Марго Роби: „Ако имах пари, щях да ги харча само за забавление. Не за скучни неща като данъци. Искам всички да купонясват до безкрай.“

Всъщност, забавлението наистина го има в голяма част от филма, особено в началото.

Ето и доказателство: още в първата сцена Мани Торес (Диего Калва) – американец с мексикански корени, който вярва, че киното е по-голямо от живота – се опитва да закара слон на холивудско парти.

А въпросното парти се оказва наистина диво – освен истинския слон, в него са замесени безобидни и приятни неща като музика и танци, но и покваряващите алкохол, наркотици и секс. На същото диво място се запознаваме и с красавицата Нели ЛаРой (Марго Роби), която е силно амбицирана да стане актриса. А с… нека я наречем харизматичността си, тя веднага привлича вниманието на Мани.

Пак там се запознаваме и с любезния Джак Конрад (Брад Пит) – звезда на нямото кино (и шеф на Мани), който е на път да напусне третата си съпруга и да продължи да прави блестящи роли. Но времената и настроенията в киноиндустрията имат други планове за него.

Действието във „Вавилон“ се развива в края на 20-те и началото на 30-те години на XX век – период, в който индустрията прави прехода от нямото кино към озвучените филми.

Време, в което Холивуд ще остане завинаги магически, бляскав и обгърнат от разточителни партита, но и бурен, скандален, белязан от безмерно разточителство, необуздан упадък и поквара.

В тази добре смазана машина Нели ЛаРой и Мани Торес са ценени, но нито повече, нито по-малко от техниката и оборудването на снимачната площадка. Именно заради това те ще разберат от първо лице, че голямото кино е резултат от труд, упорство, разбити мечти и много късмет.

Естествено, двамата се завъртат в любовна история, която обаче остава леко встрани от действието във „Вавилон“.

А така ще остане място да видим залязването на една истинска холивудска звезда, неприятностите, които почти винаги вървят ръка за ръка с бързата слава, и успеха, който понякога не е постигнат за сметка на любовта.

Но сюжетът на „Вавилон“ е далеч по-сложен от този на обикновена любовна драма. Филмът е разказ за суровата реалност на индустрията, където царят нарцисизъм и саморазрушителност.

В същото време е цветен, шармантен, пълен с герои с дълбоки човешки истории, вдъхновяваща музика, много танци, наркотици, секс, любов и предателство.

Затова и след като го изгледахме, думите на режисьора Деймиън Шазел не спират да звучат в съзнанието ни – че „Вавилон“ е „любовно писмо към киното и писмо на омразата към Холивуд“.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви