Тесла изтъргувал
Тесла изтъргувал "лъча на смъртта

Никола Тесла вероятно е най-успешният човек, който някога се е влюбвал в гълъб. Да, въпреки че през ранните си години има сравнително обещаваща кариера. И създава един куп изобретения, които променят облика на живота ни. Но последните му години са, меко казано, странни.

Така например той периодично споменава по време на най-различни пресконференции, че е успял да създаде напълно работещ лъч на смъртта, който ще сложи край на всички войни. Според него той може да изстрелва лъчи от частици срещу самолети или ракети. Или срещу каквото сметнете за необходимо да унищожите. Тесла дори твърди, че разполага с прототип на това свое изобретение. Подобни изказвания вероятно са звучали леко налудничаво, но не трябва да забравяме, че това все пак е бил човекът, който създава прословутата бобина на Тесла. Хората му имали доверие.

Уви, в последните си години от живота изобретателят изпитва сериозни финансови затруднения. Така например той дължи цели 20 000 долара на Governor Clinton Hotel. Ето защо решава да предложи своя лъч на смъртта на мениджъра с уговорката, че ако не успее да плати сметката си при напускането на стаята, хотелът ще получи изобретението и ще може да го продаде. Ако приемем разбира се, че управниците се натъкнат по случайност на търговци на оръжия в хотелиерската индустрия. Но дори и да не успеят да го продадат, те винаги могат да го използват срещу конкурентите си от Travellodge, нали?

През последните 10 години от живота си Тесла остава в New Yorker Hotel.

Той предлага своя лъч на смъртта и на тамошните мениджъри. И те, вярвате или не, се съгласяват на този бартер. Разбира се, лъчът на смъртта върви ръка за ръка с подробни инструкции за употреба. Така например Тесла изрично им забранява да отварят кашона.

На 7 януари 1943 г. изобретателят умира на 86-годишна възраст в хотелска си стая и завещава на управниците своя гълъб и 5-цифрена сметка. И кашона с лъча на смъртта, разбира се. Когато го отварят обаче, хотелиерите заварват единствено кутия с няколко копчета и жички, предназначена за измерване на електрическо съпротивление. Да, при нужда човек може да я използва, за да убие някого при самозащита, но това определено не бил лъчът на смъртта, който Тесла обещал на мениджърите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви