Днес се състоя церемония за полагане на символична първа копка за реконструкция и ремонт на ул. „Виа Понтика“ в град Созопол – инфраструктурен проект с голямо обществено значение.

Кметът Тихомир Янакиев и управителят на фирмата-изпълнител Веселин Господинов представиха проекта и дейностите, които той обхваща, след което традиционно бе счупена бутилка шампанско и направена първата копка.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Георги Пинелов, общинските съветници Димитринка Господинова, Станимир Андонов и Желязко Иванов, зам.-кметът Румен Кисьов, служители на Общинска администрация и представители на фирмата-изпълнител.

Проектът стартира своята реализация след като Община Созопол успя да се пребори за финансиране и през изминалата година сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и след като бяха проведени необходимите административни процедури за избиране на изпълнител.

Реконструкцията на цялата улица е разделена на два етапа, като обект на договора е северната част с дължина близо 2 км.

Инвестиционният проект за реконструкцията и ремонта на ул. „Виа Понтика“ – Етап 1, на стойност близо 3 млн. лв., бе поискан от Община Созопол за целево финансиране поради изключително лошото експлоатационно състояние на настилката, бордюрите и тротоарите.

В последните години съседните парцели на пътния участък се застрояват активно с жилищни сгради и хотели и това допълнително допринася негативно за състоянието на пътя. Сумата, която МРРБ отпусна на местната администрация, обаче е 1,5 млн. лв., което съответно ще осигури изпълнението на половината от планираното за ремонт трасе.

Към настоящия момент трасето е с множество дупки, нарушена цялост на асфалтовия пласт вследствие на прокопаване, образувани са единични и мрежовидни пукнатини, силно деформирана е пътната повърхност, а в определени участъци недостатъчен габарит.

Уличната настилка е силно замърсена с почвени отлагания и строителни отпадъци вследствие на липсата на отводняване на участъка, както и по причина на непрекъснато преминаващата строителна механизация, включително самосвали излизащи от парцели в процес на изкопни работи.

Основна цел на проекта е отстраняването на всички повреди и повишаване носимоспособността на уличната конструкция във връзка с повишеното и променено по вид транспортно натоварване и за осигуряване на максимален експлоатационен период.

Съществуващата инфраструктура ще бъде приведена във вид, който максимално да удовлетвори комуникационните потребности на живущите в населеното място, коментират от Общинска администрация.

Изграждането на нови и ремонта на съществуващите тротоари е една от основните дейности по ремонта на улицата. Проектът предвижда изпълнение на тротоари от двете страни на платното. Изградени ще бъдат участъци с „понижени“ бордюри и преходни рампи, за да се осигури движението на хора с увреждания, инвалидни и бебешки колички.

С реализирането на този проект ще бъде оптимизирана организацията на движението и ще бъде подобрена безопасността за всички участници в него, категорични са от Общинска администрация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви