На Атанасовден бе даден старт на кампанията за представяне на новия филм за Атанасовско езеро – Солени хора.

„Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град Бургас, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100 годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешния момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм „Солени хора“ – споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.

Дияна е един от героите във филма, която споделя как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро, което е поддържан резерват, Натура 2000 зона, Рамсарско място и в същото време единственото място, където се добива морска сол.

Филмът „Солени хора“ е заснет през август 2022 г. в Атанасовско езеро и премиерата му ще бъде на Атанасовден, но по стар стил (31 януари 2023) в Дома на киното в София. Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев.

Премиерата на филма „Солени хора“ ще бъде пак на Атанасовден (но по стар стил) – 31 януари 2023 г. в София.

А през цялата година екипът ще пътува и ще представи филма на различни места в цялата страна, за да покаже Атанасовско езеро и да дискутира всички предизвикателства, които стоят пред него и хората, които работят за опазването му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви