БСП ще говори с всички
БСП ще говори с всички

С 94 гласа за и 4 против националният съвет ни даде мандат да започнем разговори с всички парламентарно представени партии в опит за съставяне на правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг за медиите.

Тя уточни, че ще бъде свикана лидерска среща, а пред тях ще бъдат поставени пет въпроса. Ето кои са те:

– Има ли желание и воля за съставяне на правителство или само се демонстрира такова.
– Какви задачи да бъдат заложени на това правителство.
– В какъв срок.
– Политическо, експертно или смесено да бъде то.
– В какъв формат ще бъдат вземани политическите решения в тази сложна конфигурация.

„Няма да бавим този процес, ще го стартираме в следващите дни“, допълни Нинова.

„Добро начало е, че почти всички заявиха, че са готови на разговори“, каза още лидерът на БСП,

като уточни, че не е ясно в какъв формат ще се проведат лидерските срещи – дали двустранно или една обща среща. Това ще бъде уточнено след разговори с партиите. „Ние сме подредена партия, дисциплинирани хора, първо искахме да мине решението на националния съвет.“

Тя коментира и твърденията за износ на оръжие към Украйна. „Към по-късните часове на деня започна да се изяснява истината и тя е една и съща – България не е изнасяла оръжие директно за Украйна и който твърди обратното – лъже. Ние изнасяме от десетки години оръжие за над 60 държави.

От тези държави се получава сертификат за крайна употреба и те стават собственици на това, което са купили. Какво правят след това с тази собственост, ние не можем да контролираме. Продължавам да твърдя, че България не е доставила и един патрон на Украйна. Който иска да докаже обратното да го докаже с документи, а не с празни приказки“, заяви Нинова.

Тя заподозря опит да се попречи на разговорите за правителство и да се задълбочат противоречията сред преговарящите в повторната поява на темата за оръжията за Украйна. „Нямаме фиксирана дата за лидерските срещи, още утре ще потърся колегите“, каза тя и добави, че не може да каже кога ще се върне мандата, ако опитите не успеят.

Не поставяме отпред разделителните линии, а търсим това, което ни обединява. За нас това са поне четири въпроса – бюджетът за 2023 година, приемането ни в Шенген, законите по ПВУ и ревизията на частта „Енерегетика“ и съдебна реформа. Ние изваждаме напред тези теми, по които всички са изявявали готовност да работят“, обясни Нинова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви