Отлично начало на новата 2023 г. записаха борците от Бургас. От държавните първенства по свободна и класическа борба нашите извоюваха общо седем отличия, от които три вицешампионски титли. Надпреварите се проведоха в Сливен.

В свободния стил сребърен медал в кат. до 86 кг спечели Илия Христов. На финала състезателят на „Черноморец-свободна борба“ отстъпи пред шампиона Салман Хидиров /Руен/ с 4:8.

При 92-килограмовите вицешампион стана Андриан Вълканов от КБ „Бургас“, който загуби с 0:4 от Евелин Русев /Берое/. В същата категория бронзът взе Борислав Петков /Черноморец-св.борба/.

Най-успешният ни борец в свободния стил Георги Вангелов взе приза за най-техничен състезател на държавното първенство в Сливен. За най-резултатен борец бе обявен Рамазан Рамазанов.

Дагестанецът с наш паспорт ликува при 70-килограмовите след 5 победи. За призовите места спориха 189 състезатели от 39 клуба.

При класиците бургаските борци донесоха четири медала. Със среброто се окичиха Николай Велев в кат. 130 кг /Бургас/, Мартин Борисов в кат. 60 кг и Кристиян Бахмеванов в кат. 63 кг /Черноморец-кл. борба/. Бронзов медалист от шампионата е Димитър Рачев /Бургас/ при 77-килограмовите.

Семьон Новиков тримуфира с титла при дебюта на държавното първенство по борба, класически стил в Сливен. Натурализираният у нас украинец постигна пет победи, като в оспорван финала при 87-килограмовите се наложи с 1:1 над национала Йоан Димитров.

Преди това европейският шампион от 2020-а спечели с по 9:0 срещу Деян Ангелов и Христомир Пиронков, на четвъртфиналите се наложи над Теодор Георгиев с 8:0, а на полуфинала надви Светослав Николов с 9:5.

От този сезон украинецът с наш паспорт вече има право да се бори за България и на международния тепих. В кариерата си той има и две световни титли при 23-годишните.

Снимки: БФБ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви