Спортуване

Ползите от спортуването могат да се изброяват дълго. Активността е полезна за всичко, влияе благотворно както на физическото, така и на психическото здраве. Спортувайки днес, вие предотвратявате много заболявания в бъдеще. Обикновено обаче ни е трудно да се мотивираме за редовна физическа активност.

Здравето в бъдещето е доста далечна перспектива – за да започнем да действаме и да упорстваме в него, се нуждаем от незабавни ползи.

Какво ще спечелим всеки ден, като водим активен начин на живот? Защо си струва да спортувате и да се интересувате от спортни новини? Как да направим дейността не принуда, а удоволствие? Ето няколко съвета от експертите как да изберете спорт и да тренирате безопасно.

Ползи:

  1. Ще намалите стреса, ще облекчите напрежението, ще изчистите ума си
  2. Ще започнете да мислите по-ясно, концентрацията ви ще се подобри
  3. Ще спрете да бъдете летаргични
  4. Настроението ви ще се подобри
  5. Ще почувствате прилив на енергия

Не е ли това страхотна мотивация за упражнения? Не е нужно да чакате месеци за тези ефекти – те са забележими и се усещат веднага след края на тренировката.

Дългосрочни ползи от спортуването

Не можем обаче да не споменем дългосрочните ефекти от спортуването. Какви ползи от физическата активност ще забележите след няколко седмици?

Подобряване на метаболизма и по този начин по-добър въглехидратен метаболизъм. Какво означава това? Ще бъде по-малко вероятно да развиете диабет в бъдеще!

Загуба на тегло. Това е един от най-добрите „странични ефекти“ на редовните упражнения. Всякакъв вид дейност може да ви помогне да отслабнете, от ходене, през игра на тенис, до силови тренировки във фитнес клуб.

По-добра циркулация. Това е най-важният положителен ефект на спорта върху здравето – всеки лекар ще го потвърди, защото заболяванията на сърцето и кръвоносната система са сериозни заболявания. Упражненията понижават кръвното налягане и намаляват риска от бъдещи сърдечно-съдови заболявания.

По-ефективна имунна система. Спортът просто повишава устойчивостта ви към инфекции.

Подобряване на външния вид на фигурата, повече гъвкавост. Не става въпрос само за по-малка обиколка на талията и бедрата, но и за по-добър тен на кожата и привлекателно очертани мускули.

Сила – ще станете много по-силни!

Издръжливост – задъхване при качване на четвъртия етаж? Никога повече.

Скорост – автобусът ви подминава на път за спирката? Ще можете да го настигнете.

Повишена костна маса. Упражненията, особено силовите, буквално изграждат костите. Благодарение на тях намалявате риска от развитие на остеопороза.

Въздействието на физическите упражнения върху човешкото тяло е огромно и впечатляващо. Потвърждават го не само научни изследвания, но и субективни усещания на всекидневно активни хора. Самото общуване с хора, които спортуват редовно, е мотивиращо, както и гледането на подобни новини.

Трябва обаче да запомните, че спортът е здравословен, когато е безопасен. Консултирайте се с вашия лекар, преди да се занимавате с каквато и да е дейност. Също така си струва да започнете с контролни тестове, които ще изключат всякакви противопоказания за практикуване на даден спорт. По-късно, когато физическата активност ви погълне завинаги, трябва да помните за редовни прегледи и медицински консултации.

Как да изберете идеалния спорт за вас и да увеличите максимално ползите от физическата активност?

Има различни видове физическа активност, така че със сигурност всеки ще намери нещо за себе си. Кой спорт да избера? Обмислете тези неща:

Вашият тип личност – харесвате ли работата в екип или сте индивидуалист? В първия случай ще се окажете по-добри в отборните игри.

Черти на характера и предпочитания. Отегчавате се бързо и постоянно се нуждаете от нови стимули? Опитайте кросфит тренировки – тук се случват много неща за кратко време!

Колко време имате. Не е нужно да ходите на фитнес, когато сте работеща майка на три деца. Тренирайте с тренировъчно приложение, където имате предварително подготвен план за всеки ден.

Какви са вашите очаквания. Искате ли просто да бъдете по-добре? Изберете развлекателни спортове, които ще ви позволят да се забавлявате и същевременно да се грижите за здравето си.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви