Галя Желязкова

Дойде време за третия мандат, който трябваше според мнозина депутати да реши проблема с двугодишната правителствена криза. Президентът реши той да отиде в БСП, но общото мнение е, че правителство отново няма да има. Отиваме на нови парламентарни избори и партиите го знаят, и се готвят за тях. Въпреки всичко някои депутати все още се надяват, че има шанс за съставяне на правителство.

Днес журналистът от BurgasNews  Янчо Николов ще разговаря по темата, какво се случва и какво ни очаква в неизвестно бъдеще с депутата Галя Желязкова.

Желязкова е депутат  от листата на ГЕРБ -СДС Бургас. Млада, красива, доказан професионалист и експерт. С политика се занимава от ранните си години. Мрази партийното номадство и държи на идеите, които защитава и на които е отдала по-голямата част от живота си.

Госпожо Желязкова, какво очаквате да се случи от тук нататък? Има ли според вас светлина в тунела или поне проблясък? 

Държавата се намира в тежка политическа криза. Без да има решение за нея, трудно може да се говори за решаване на другите кризи в страната. Въпреки че ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС правим всичко възможно в парламента да решаваме проблемите на страната, без правителство, излъчено от парламентарно мнозинство, е много трудно.

Може ли все пак да се излъчи правителство най-накрая? Има ли поне малко надежда и шанс?

Многократно, с гласуванията по важните теми в зала, се доказа, че има силно евроатлантическо мнозинство, което може да излъчи правителство. Но какво се случва – единствено и само ние показваме, че сме склонни на компромиси в името на стабилността. В първия мандат излъчихме кабинет, който е равно отдалечен от всички политически партии. Нали това искаха всички останали политически сили. Направихме много сериозен опит за съставяне на правителство и успяхме да получим 115 гласа подкрепа.

Но не получихте подкрепа и от ДБ и от ПП. Това ли беше причината да не подкрепите техен кабинет?

Във втория мандат ПП направиха такъв цирк, какъвто наистина не е присъщ за ситуацията в държавата. Предложиха една декларация, в която липсват цели сектори. Не беше разписана и от цялата им група и накрая в зала нямаше и пълна подкрепа от техните депутати. Това е несериозно поведение. Как да подкрепиш подобно нещо. Това не работи за хората, не е това, което народа очаква. При нас реваншизъм няма, няма и да има. Казвали сме го, доказали сме го и ще продължаваме да го показваме.

Има ли надежда с третия мандат? 

Сега надеждите са в третия мандат. Изключително важно е партията, която получи мандата, да направи всичко възможно за съставяне на правителство. Защото това безвремие трябва да спре. Ако изправим страната пред нови 5-ти избори, след това темата наистина ще е за бъдещето на партийната система. Според нас най-големи шансове има ДБ. Но трябва ясно и категорично да поемат отговорност. Нека изчистят името си от скандалните разкрития за Nexo. Но доказахме през последните месеци, че имаме обединение по ключови политики за държавата с тях и с други партии в НС.

Да, мисля, че е момента сега партиите да преглътнат политическото си его в полза на държавата и народа. Съгласна ли сте?

Абсолютно! Това ми беше и думата. Нека и сега докажем, че можем да преглътнем политическото его за сметка на спасяване на страната от хаоса, в който се намира.

Казахте хаоса? Кой доведе страната до този хаос?

Истината има една страна, не е многолика. Няма как да отговоря на този въпрос с недомлъвки и шикалкавене. Истината трябва да се извиква високо и ясно. Вие ме питате, аз ще бъда пряма.  Хаоса, го създадоха Продължаваме промяната с  проблемите, които забъркаха във всеки един сектор. Точно те са тези, които правят всичко възможно да няма редовно правителство. Дали ги е страх? – със сигурност. Ставаме свидетели на много факти, които се изкарват за тяхното управление и решенията, които Кирил Петков и Асен Василев са вземали. Надявам се, българското общество да разбере, че те, като лидери на тяхната формация, освен скандали, друго не произведоха. И това започна още със самото им появяване в публичното пространство.

Припомнете ни най-фрапиращите от тях? Дайте примери за да не кажат, че говорим на пусто?

Първо имахме безпрецедентно нарушение на Конституцията на България, последваха рекордни злоупотреби и неадекватни политически решения в сектор Енергетика, повишаване на цените на всички стоки и услуги, лъжливи обещания за тунели и мостове. А помним, надявам се, атаката срещу „Български пощи“ и бездействието им за справяне с проблема. И Джемкорп, и Nexo са само една част от големите въпроси, които обществото трябва да си зададе за тяхното неадекватно управление.

Значи ли това, че от ПП се страхуват да се излъчи редовен кабинет, който би извадил на показ още далавери, за които не знаем?

Разбира се. Точно това ми е мисълта. Представете си едно редовно правителство, колко още данни може да изнесе за всичко това, което се е случвало и е произлизало от решенията на Петков и Василев. За това те бягат и се опитват да вкарат страната в пети поред избори. А и с цялата си наглост се оправдават с „Кал и Каскети“. Слушах днес Нестимир Ананиев, който спокойно можем да оприличим като един изключително неадекватен народен представител.

Преди интервюто ми споменахте, че 48 НС, като цяло работи добре, като вземем предвид екстремните условия, в които е поставено. Защо мислите така? Каква работа е свършило до момента?

Трудно, но успяваме да приемем важни закони. Такъв пример са поправките в Закона за хората с увреждания. Гарантирахме, че при забавяне на определенията на ТЕЛК, хората с увреждания няма да остават без финансова подкрепа. От този проблем се оплакваха хиляди българи в последната година. В бъдеще ТЕЛК решенията трябва да се издават в срок от един месец. В противен случай ще се считат за просрочени и ще бъдат осигурени социалните плащания за хората. През последната седмица минаха и много важни въпроси за енергетиката. Направихме и улеснение за хората, които ще искат да кандидатстват за поставяне на слънчеви панели за ток и вода на еднофамилните къщи, като Програмата трябва да стартира до края на февруари. Премахнахме разрешителното за строеж и така кандидатстването ще става много по-лесно и повече хора ще могат да подадат документи.

Остава болния за нашата област проблем с мигрантите. Ежедневно получавам сигнали от граничните населени места в Бургаско. Битовата престъпност расте с рекордни темпове. Ставаме свидетели ежедневно на статистиката за броя на дрогираните и пияни шофьори. Вместо да намаляват, те се увеличават всеки ден.

Засегнахте много болна тема. Кой е виновен според вас за това положение на ширещо се беззаконие? ПП хвърлят топката във вашето поле. Казват, че още по времето на кабинетите Борисов престъпността драстично се е увеличила?

Безумни и празни приказки, които не лежат  на никаква логична и аргументирана  основа. Напротив! Това е резултат от политиката на Промяната и на Рашковото управление на системата. Защото вместо да работят за важните за обществото теми, те се занимаваха с далавери и „политическа полицейщина“. Спряха ключови проекти за общините като поставиха местната власт в невъзможност да решават дори и местни проблеми. Затова е време държавата да спре с този автопилот и партиите да направим всичко възможно за диалог и общи решения за страната ни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви