Строителството на Арена Бургас трябва да приключи до края на месец февруари, а това на Северният обход на града до началото на лятото. Това стана ясно по време на брифинг на бургаските депутати на ПП ГЕРБ-СДС Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Желязкова и Андрей Рунчев. Те коментираха различни местни и национални политически теми.

Повече подробности за важните за Бургас проекти даде Андрей Рунчев, който заяви, че строителство на зала Арена Бургас е било изкуствено забавено от предишното правителство на Продължаваме промяната.

Бяха извършени няколко проверки, но както стана тенденция в предишното управление, то не бяха открити никакви нарушения. Няма нито един подаден сигнал до прокуратурата и си остана само говоренето на някои хора. Това обаче забави изкуствено изграждането на залата и Бургас изтърва няколко големи спортни и културни мероприятия. Успях да говоря с г-жа Лечева, служебен министър на спорта, която ме увери, че с темповете на строителя, които се изпълняват, очакванията са до 20 февруари залата да бъде готова и след това да се избере дата за пускането й в експлоатация. Ако не беше това изкуствено забавяне, то тя можеше да бъде готова още през миналата година“ , каза той.

Рунчев бе категоричен, че Бургас все още страда от това, което е направено от правителството на Кирил Петков.

Министрите от служебния кабинет и депутатите на ГЕРБ стигнахме до развитие на много проекти за Бургас, които бяха спрени от предишното управление на Продължаваме промяната. Северният обход, с бързите темпове на работа сега, до началото лятото очакваме да бъде пуснат изцяло в експлоатация. Това ще облекчи потока от автомобили от АМ Тракия към Южното Черноморие“ , поясни той.

Депутатът също така е имал и питане до МРРБ за свлачището на крайбрежната алея до Сарафово, като отговорът на министър Шишков е бил, че ще се отпуснат средства за възстановяване и този проблем се очаква да бъде решен до лятото.

Неговият колега Любен Дилов определи 48-то Народно събрание като работещо, въпреки невъзможността от него да се състави кабинет. По негови думи основната законотворна сила в парламента е ПП ГЕРБ-СДС. Дилов не дава голям шанс за съставяне на правителство с мандат на БСП.

„По определени политики стигаме до съгласие. На този парламент му трябват още 2-3 месеца за да изпълни програмата си за почти цял мандат. Сега е важно да оправим законите, свързани с Плана за възстановяване. Служебният кабинет се справя сравнително добре, като се има предвид условията, в които работи. Разликата с предишното правителство на Продължаваме промяната е огромна. Ако ни няма от ГЕРБ, то имам усещането, че те ще се разпаднат веднага. На тях основната им движеща сила да е анти-ГЕРБ говоренето“ , каза той.

Галя Желязкова също бе категорична, че правителството на Продължаваме промяната е нанесло много щети за страната.

Откакто Кирил Петков не е премиер цената на горивата спаднаха с по 0,90 лв. Свидетели сме и как в управлението на министър Рашков нищо не беше правено за борба с мигрантите. Това е болна тема за Бургаска област, а вината за това е изцяло на Продължаваме промяната. При тяхното управление Бойко Рашков впрегна целия ресурс на МВР за политическа репресия срещу ГЕРБ, а не срещу мигрантите. Сегашният служебен министър наложи някакъв ред“ , каза Желязкова.

Жечо Станков коментира от своя страна темата със санирането. Той се обяви против поставените граници и ограничения за средствата, които ще получи Бургас по програмата за енергийна ефективност. Те ще стигнат само за около 40 многофамилни сгради.

„Бургазлии бяха най-активни по тази програма и заслужават да имат предимство за санирането. Искаме също така еднофамилните сгради също да попаднат в програмата“ , коментира той.

Той изрази задоволство от това, че с времето Бургас се превръща с образователен хъб, които привлича все по-често филиали от университети.

За съжаление един филиал не можа да се осъществи преди година благодарение на Продължаваме промяната и предишното управление на Министерство на образованието. Тогава имах разговор с министър Денков, от които се искаше просто един подпис „Да“ и Бургас щеше да има филиал на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Тогава той не само, че каза това „Да“, но дори и след това разбрах от ръководството на университета, че е казал „Не““ , каза бургаският депутат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви