Лекар

Защо семейство обикаля 3 болници в Бургас, а накрая лекари помагат на дете, колабирало върху изтривалка във фоайето?

След назначените проверки както близките на детето, така и здравните власти отказват да дадат повече информация за случилото се. Вчера обаче екип на bTV се срещна с вуйчото на 13-годишната Яница, който разказа, че момичето се е почувствало зле във вторник вечерта.

„Отказват да им окажат спешна помощ, а детето продължава да се чувства отпаднало и да се влошава. Цялото тяло е било ледено, студено и посиняла, с изтръпване по крайниците, с безсилие, не може да стои права детето.

И са ги изпратили на т.нар. спешен кабинет, където е имало и други чакащи хора. Вътре не е имало лекар, вероятно са били по отделенията някъде.

И от там те съответно, като не получават адекватна и бърза помощ, отиват към друга болница съседната – „Маджуров“, разказва Иван Иванов.

„Приеха я, прегледаха я със слушалки, с пипане по корема и такива работи. Казаха, че детето не е в тежко състояние и може да се прибере. Обаче вече на излизане от болницата детето тотално изгуби силите си и съзнание, падна на земята, студено беше тялото, не дишаше и цялото синьо“, продължава разказа си вуйчото на детето.

„Аз не пожелавам на никой такава гледка… и да изпита такова нещо за детето си, или за свой близък, но ние изпаднахме в такава състояние и то пред третата болница, в която в случая ни опити да намерим спешна помощ“, казва още Иван Иванов.

„Вкарахме я в преддверието на болницата и детето продължава да не диша, да лежи безжизнено на земята. Докторът се опитваше да я събуди със шамари и с пръскане на вода. Аз виждам, че детето не диша и посинява“, разказва още вуйчото.

„Не обвиняваме никого! Ние споделяме нашия проблем и това, което ни се е случило, да не се случва с други хора, които търсят такава помощ“, казва още Иван Иванов.

Гледната точка на болниците е различна. Те изпратиха свои писмени становища.

„След извършена вътрешна проверка заявяваме, че на територията на МБАЛ „Бургасмед“ няма данни за регистриран пациент с посочените в медийни публикации данни. Въпреки това уточняваме, че към посочения период леглата в Детско отделение на болницата са били 100% заети“, казват от МБАЛ „Бургасмед“.

„Родителите са пристигнали в болницата с оплакване, че на детето са му „студени ръцете“. В Спешно отделение са преценили, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация.

Насочено е за преглед към неотложен кабинет, тъй като в този момент в Спешно отделение е обработвано дете с опасност за живота след поглъщане на чуждо тяло.

В неотложния кабинет също е имало пациент, както и други чакащи, родителите са отказали да изчакат специалистът да се освободи и си тръгнали“, се казва в становището на УМБАЛ Бургас.

„Свършили са си работа колегите ми, успели са да възстановят дишане и съзнание.

Има няколко придружаващи заболявания плюс скорошна операция ортопедична, тъй като ние нямаме специалност нито ортопедия, нито неврохирургия, а има тръпнене на крайниците, дежурният колега е преценил, че там ще има нужда от тези консултации и е по-логично да е в голямата многопрофилна болница“, обясни от своя страна д-р Александър Маджуров, собственик на МБАЛ „Маджуров“.

„Понеже се обади много притеснен бащата, нито го питах за име, нито за име на детето, звъннах на изпълнителния директор, звъннах и на шефа на Спешно отделение, обясних им… Казах му на човека да отива веднага в УМБАЛ-Бургас, защото знаех, че там има осем или девет свободни легла“…

Ще проверя случая какво, защо се е стигнало до това“, коментира случаят и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Момичето е в добро състояние към момента и се възстановява.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви