Българите масово се страхуват от бедност
Българите масово се страхуват от бедност

Българите, в сравнение с другите граждани на ЕС, са най-силно притеснени от нарастващите разходи за живот. Това сочи проучване на Евробарометър. Заплахата от бедност, социално изключване и опасността от разпростирането на войната в Украйна са следващите две теми, предизвикващи безпокойство.

Според 53% от анкетираните българи, жизненият им стандарт вече е понижен. Други 28% очакват това да се случи през 2023 г. Нараства делът на гражданите, които са затруднени да плащат сметките си. За България показателите са почти два пъти над средните за Европа.

Българите са и по-недоволни, в сравнение с останалите жители на ЕС, от мерките на правителството за справяне с кризата.

Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от европейците. Това показват данните от последното проучване на Евробарометър за Европейския парламент, публикувано днес.

Междувременно подкрепата за ЕС остава стабилна и на високо ниво. Гражданите очакват ЕС да продължи да работи по решения за смекчаване на последиците от кризите.

Във всяка държава-.членка на ЕС повече от 7 на всеки 10 респонденти са обезпокоени от нарастващите разходи за живот, като най-високи са резултатите в Гърция (100%), Кипър (99%), Италия и Португалия (и двете с 98%). В България делът на респондентите, които са притеснени от нарастващите разходи за живот, се доближава до най-високите нива с 96%. Повишаването на цените, включително на енергията и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички образователни и социално-професионални групи.

На второ място по честота на споменаване на европейско ниво с 82% е заплахата от бедност и социално изключване, следвана от изменението на климата и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, които са на трето място с 81%. Българските респонденти посочват на второ и трето място също заплахата от бедност и социално изключване и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, съответно с 86% и 85%, докато заплахата от изменението на климата остава по-назад с 69%.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви