1 октомври - евентуалната ни дата за Шенген
1 октомври - евентуалната ни дата за Шенген

1 октомври е датата, която „евентуално би могла да се очертае“ за членството на България в Шенген. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков по време на открито изслушване в ресорната парламентарна комисия.

От началото на годината Швеция пое ротационното европредседателство. Но в очертаните от Стокхолм приоритети не присъства разширяването на зоната за безвизови пътувания.

Швеция подкрепя разширяването на Шенген, което е потвърдено и след изборите там, заяви министър Николай Милков. Той е провел разговор с посланичката на страната за България. Тя отговорила, че единствено консенсусни и безспорни приоритети са изведени на преден план за европредседателството на Швеция.

„Увери ме, че Швеция ще продължи да работи за разширяването на Шенген и това, че формално приоритетът не е вписан като такъв, не означава, че Швеция няма да подкрепя развитието на процеса на разширяване на Шенген“.

Предстои изясняване на това какво точно Нидерландия очаква да види в предстоящия доклад за България и подготовка на Министерство на външните работи да отговори на всички запитвания при проверката: „Електронни системи, работата на консулските служби, каквото и да проверят, то трябва да бъде в съответствие и то не към днешна дата, а към датата на евентуалното ни присъединяване, която би могла да се очертае 1 октомври“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви