Соледар е под руски контрол
Соледар е под руски контрол

Украинският президент Володимир Зеленски отне гражданството на четирима души, които обвини в измяна в полза на Русия. Междувременно стана ясно, че град Соледар, за който се водеха ожесточени боеве, вече е под руски контрол.

Цялата територия на Соледар е взета под контрол от бойците на „Вагнер“. Това съобщи в Телеграм ръководителят на руската военна групировка Евгений Пригожин. Той уточни, че в центъра на града се водят сражения с обкръжени бойци. По-късно ще бъде съобщен броят на пленените украински военни.

Снощи руските сили са бомбардирали Харков, няколко часа след посещението там на германския външен министър Аналена Бербок, съобщи областният управител.

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към съюзниците за още оръжия. Той обяви, че е отнел украинското гражданство на бизнесмена Виктор Медведчук, приближен до руския президент Владимир Путин, когото заедно с други трима обвини в държавна измяна в полза на Русия.

68-годишният Медведчук, който над 20 години защитаваше интересите на Путин в Украйна, беше предаден на Русия по време на размяна на пленници миналата година, след като прекара над пет месеца в украински арест. Медведчук е обект и на американски и британски санкции.

От Пентагона заявиха, че от следващата седмица украински военни ще бъдат обучавани във военна база в щата Оклахома как боравят със системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

В края на миналата година от Вашингтон информираха, че ще доставят системите, за които Киев настоява от дълго време.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви