Депутатите: Повече пари за болниците
Депутатите: Повече пари за болниците

Областните болници да получават допълнително финансиране от държавата – това приеха единодушно депутатите на първо четене. Предложението е на депутата Костадин Ангелов С допълнителните субсидии болниците ще може да покриват немедицинските си дейности.

Допълнителната финансова помощ ще бъде за общинските болници, като се дава нормативна възможност на министъра на здравеопазването при наличие на свободен финансов ресурс да финансира дейности в областните лечебни заведения.

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов: „Много често това са и единствените лечебни заведения в съответната област, които оказват медицинска помощ на социално слаби и неосигурени пациенти, както и приемайки такива пациенти, насочени от други лечебни заведения“.

Марио Рангелов от ДПС заяви, че списъкът с болниците ще бъде допълнен. „УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен. Цялата тази дейност, описана и в мотивите на вносителя, я изпълнява и УМБАЛ „Георги Странски“. Гражданите и жителите на Плевен заслужават такава адекватна здравна помощ

Васил Пандов от „Продължаваме промяната“ поясни: „Тези средства се насочват и за осигуряване на възнагражденията на медицинските специалисти в тези лечебни заведения. Целта на това прецизиране е да осигурим най-важното и най-големия проблем, който срещат тези лечебни заведения – липсата на кадрова обезпеченост“.

Остава да разберем дали депутатите ще оставят парите и след второто четене.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви