Възраждане

„Икономиката на България не е готова за еврозоната и ще изпитаме икономически шокове, както е записано и в анализа на БНБ. Приемането на еврото в България като парична единица, на този етап, ще доведе до небивала инфлация“, това заяви на пресконференция Александър Койчев – организационен секретар на партия „Възраждане“ в Бургас.

Койчев, Мария Вълкова и Тодор Ангелов изтъкнаха аргументите на патриотичната партия, която стартира кампания по набиране на подписи за провеждане на Референдум в страната с цел защита на лева.

„ Ние не сме против еврото, но не сме готови още за неговото приемане“, подчерта Койчев.

Според него, България щяла да последва съдбата на Хърватия и Гърция – високи цени, ниски доходи и шокова инфлация.

По негови думи, банковата система щяла да стане по-нестабилна, България нямала да има равен глас при вземането на решения в Еврозоната.

„Там са държави, които преди създаването й още, са били богати. Все едно да се наредим на една маса с тузари, те да ядат и пият, а ние да си поръчаме една минерална вода, а после да плащаме обща сметка“, обясни нагледно Александър Койчев.

„Не само че България ще финансира задлъжнелите икономики в еврозоната, но ще загуби и целия си монетарен суверенитет“, подкрепи съпартиеца си Тодор Ангелов.

Възрожденците изтъкнаха и договора от Маастрихт, който България е подписала.

„В него се казва, че няма точна година и дата, която да задължава някоя държава да приеме евро валутата. Според него, всяка държава ще го направи, щом е готова за това, а ние не сме“, добави Ангелов.

Възрожденците започват набиране на подписи за провеждане на Референдум, който да реши, дали Българския народ иска да приеме еврото и да запази лева или не.

„Не политиците, а българският народ трябва да си каже думата. Те сега искат да заобиколят решението на народа и да приемат еврото на своя глава, както винаги са правили с всичко досега“, заяви Мария Вълкова.

Патриотите обясниха, че са организирали свои активисти, които са около 20-30 на брой и ще помагат ри събиране на подписите в Бургас и регион.

„За цялата страна ни трябват около 500 000 подписа. За Бургас това прави 25 000 подписали се, за да стартира процедурата. Надяваме се на отговорност и активност от страна на българите. Ще има точки за събиране на подписите около големите магазини и супермаркети. Всеки, който желае, ще може да се подпише и да даде своя глас. На страниците ни във Фейсбук ще има точни указания за местата, където ще са поставени списъците. Ще има такива и на открито, но в дните когато не вали дъжд и сняг“, обясни Койчев.

Целта на „Възраждане“ била да се задържи приемането на еврото, докато държавата и икономиката ни се стабилизират.

„Това ще е възможно, според нас, след 2043 година“,  подчерта  Тодор Ангелов.

„Българската народна банка ще загуби инструментите, с които може да противодейства на негативните влияния от паричната политика на Европейската централна банка. Сега валутния борд, към който сме вързани, действа като спирачка. Тогава обаче един финансов министър ще може с вдигане на телефона до ЕЦБ да дърпа пари, колкото си иска. А това води до задлъжняване и куп негативни последици и злоупотреби“, категоричен е Александър Койчев.

На въпрос дали „Възраждане“ ще излъчат свой представител за кмет на наближаващите местни избори, Койчев обясни, че партията има своя програма, която ще следва и не пожела да влиза в коментари по този въпрос.

„Има време и сега не това е темата на обсъждане. Ще се въздържа от коментар“, отговори Койчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви