Принц Хари заяви, че е направил публично достояние разрива си с британското кралско семейство и е предприел медийна офанзива, за да се опита да помогне на монархията и да промени медиите, предаде „Ройтерс“.

В първото от поредица телевизионни интервюта, излъчено вчера преди представянето на мемоарите му, Хари обвини членовете на семейството си, че са си легнали с дявола – таблоидната преса – за да очернят него и съпругата му Меган и да подобрят собствената си репутация.

Той заяви за британската телевизия Ай Ти Ви, че е напуснал Великобритания със семейството си и е отишъл в Калифорния през 2020 г., „страхувайки се за живота ни“, и заяви, че вече не може да познае баща си и по-големия си брат принц Уилям, престолонаследника.

„След много, много години лъжи, които бяха изречени за мен и семейството ми, идва момент, в който, връщайки се към отношенията между някои членове на семейството и таблоидната преса, тези някои членове решиха да си легнат с дявола… за да реабилитират имиджа си“, каза той.

„В момента, в който това реабилитиране е в ущърб на другите, на мен, на другите членове на моето семейство, тогава тегля чертата“, добави той.

В интервюто за Ай Ти Ви Хари повтори и доразви обвиненията, които двамата с Меган отправиха, откакто се отказаха от кралските си задължения – че кралските особи и техните помощници не само не са ги защитили от враждебната и понякога расистка преса, но и активно са пускали истории за тях чрез анонимни източници.

Конфликт

„Най-тъжната част от това е, че някои членове на моето семейство и хората, които работят за тях, са съучастници в този конфликт“, каза той, като посочи, че това включва както Чарлз, така и Камила.

Засега няма коментар от Бъкингамския дворец. Хари допълни, че не смята, че баща му или брат му ще прочетат книгата му.

Неназован приятел на Уилям заяви пред Sunday Times, че принцът на Уелс „изгаря“ от гняв, но няма да отговори „за доброто на семейството и страната си“.

Хари каза още пред Ай Ти Ви, че иска помирение с членовете на семейството си, но допълни, че те не са проявили интерес.

В интервю за „60 минути“ по Си Би Ес, излъчено по-късно в неделя, Хари заяви, че топката е в полето на семейството му.

„Всичко започна с ежедневните им изказвания срещу жена ми с лъжи до такава степен, че жена ми и аз трябваше да избягаме от нашата страна – моята страна“, подчерта той.

Хари заяви пред Ай Ти Ви, че се надява, че множеството му съдебни искове срещу вестници ще помогнат за промяна на медиите, като посочи, че те са „в епицентъра на толкова много проблеми в Обединеното кралство“.

„Баща ми ми каза, че вероятно е самоубийствена мисия да се опитаме да променим пресата“, допълни той.

Хари коментира пред „60 минути“, че това, през което е преминала Меган с пресата, е подобно по някакъв начин на това, през което е преминала Камила и съпругата на Уилям Кейт, но че обстоятелствата са много различни.

Проучвания на общественото мнение показват, че много британци започват да се отегчават от цялата кралска мелодрама и е малко вероятно по-нататъшните разкрития да разклатят възгледите им, независимо дали симпатизират на Хари и Меган, или ги критикуват.

„Обичам баща си. Обичам брат си. Обичам семейството си. Винаги ще бъде така. Нищо от това, което съм направил в тази книга или по друг начин, никога не е било… за да им навреди или да ги нарани“, каза той.

„Прошката е 100% възможност, защото бих искал да си върна баща си. Бих искал да си върна брат си“, заяви още Хари.

За втората съпруга на Чарлз Камила, кралицата консорт, той коментира: „Уилям и аз искахме баща ни да бъде щастлив и той изглеждаше много, много щастлив с нея. Помолихме го да не се жени. Той избра да го направи. Това е негово решение. Но двамата бяха и остават много щастливи заедно.“

В дългоочакваните си мемоари британският принц Хари твърди, че неговият по-голям брат и престолонаследник принц Уилям го е съборил на земята по време на спор през 2019 г. за съпругата на Хари Меган.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви