Да купуваме по-малко започна да се превръща в често срещана мантра в движението за устойчивост в модата. Но колко всъщност трябва да купуваме? Ако може да се съди по нов доклад, вероятно е много по-малко, отколкото си мислите.

Изследователите от берлинския институт Hot Or Cool установиха, че трябва да купуваме само пет нови дрехи годишно, за да се придържаме към Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Това означава, че купувачите само във Великобритания ще трябва да намалят потреблението си с до 80% в някои случаи, пише Vogue.

„Вече е нормално да консумираме мода, която не съответства на нуждите ни“, казва пред Vogue Лука Космие, ръководител на изследователската програма на института Hot Or Cool и един от водещите автори на доклада.

„Консумираме все повече и повече дрехи на по-ниски цени и с по-кратко време за използване на един артикул – и това не се отразява добре на климата“, добавя Люис Акенджи, управляващ директор в института и друг водещ автор на доклада.

Може би не е изненадващо, че купувачите в по-богатите страни потребяват повече от полагащия им се дял мода. В доклада се посочва, че Австралия, Япония, САЩ и Великобритания имат най-голям въглероден отпечатък на глава от населението, когато става въпрос за потребление на облекла.

От страните от Г-20 най-нисък въглероден отпечатък на глава от населението имат Индия, Бразилия, Китай, Турция и Индонезия.

Всъщност тези страни в момента не изпълняват своя „въглероден бюджет“ – емисиите на глава от населението, които все още биха били в съответствие с ограничението от 1,5 градуса по Целзий, ако потреблението на мода се разпредели поравно. „Модата показва колко неравностойно е обществото – не само неравностойно в икономически план, но и по отношение на приноса към емисиите на парникови газове на глава от населението“, казва Акенджи.

Изследователите установяват, че един „нормален“ гардероб се състои от общо 74 дрехи и 20 тоалета.

Като пример те са предложили шест тоалета за работа, три тоалета за домашно облекло, три тоалета за спорт, два тоалета за празнични поводи, плюс четири якета и панталони или поли за навън.

„Това е много щедро разпределение, което сме дали в нашата оценка“, обяснява Акенджи. През 60-те години на миналия век средният френски гардероб се е състоял от около 40 артикула, макар че оттогава времената са се променили.

Интересното е, че авторите на доклада предполагат, че ако се предприемат други действия както от страна на марките, така и от страна на потребителите, всъщност бихме могли да се върнем към нивата на потребление от 2010 г. в Обединеното кралство и все пак да се вместим във въглеродния бюджет на модата при изменение с 1,5 градуса по Целзий.

„Всъщност не става дума за връщане към Средновековието“, коментира Косими. „Когато тези големи намаления, това не означава, че трябва да се задоволите с една или две тениски или нещо друго – това е много по-възможно.“

Наред с намаляването на абсолютното количество дрехи, които купуваме, има и други поведенчески промени, които можем да направим, за да намалим своя дял от отпечатъка. Купуването на дрехи втора употреба може да помогне, но само ако купувате този артикул вместо нещо ново.

„В повечето случаи дрехите втора употреба се използват, за да продължим да консумираме прекомерно“, казва Космие. „Когато купувате дреха втора употреба, все още имате всички въздействия, свързани с потреблението; тя все още се брои за дреха, която трябва да изперете и евентуално да изхвърлите.“

В тази връзка прането на дрехите при 30 градуса по Целзий и пропускането на едно на всеки три пранета може да намали въглеродния отпечатък, а по-дългото носене на дрехите е второто най-добро нещо, което можете да направите, след като не купувате нищо ново.

Според благотворителната организация за отпадъци WRAP удължаването на средния живот на една дреха с девет месеца може да намали въглеродния отпечатък с около 25%. Правилното изхвърляне на дрехите, така че да не попаднат на сметището (например чрез продажба), също може да помогне за намаляване на въглеродните емисии.

Разбира се, поведението на потребителите е само част от пъзела, особено като се има предвид, че по-голямата част от въглеродния отпечатък на модата се дължи на производството на дрехи.

Но колективната промяна може да помогне да се повлияе на индустрията като цяло. „Чувствахме, че наистина има празнота по отношение на това какво можем да направим като потребители и как да превърнем това в конкретни действия, които можем да направим днес“, казва Космие.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви