Кощлуков: Не всеки филм е шедьовър
Кощлуков: Не всеки филм е шедьовър

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви пред депутатите от парламентарната Комисия по културата и медиите, че филмът „Ботев“ на режисьора Максим Генчев, който предизвика полемика, има известни недостатъци. Но не може всеки филм да е шедьовър:

„Да, качеството на този филм е слабо, има редица недостатъци, напълно съм съгласен с вас. Но няма как да произвеждаме шедьоври само. За съжаление, някой път не успяват, така е „. Това коментира директорът на националната телевизия по повод лентата.

В комисията се разгоря дискусия за участието на дъщерята на президента Румен Радев в бъдещия филм, режисиран от Максим Генчев. Това ще е лентата „1349“, по повестта на Иван Вазов „Иван Александър“. Дарина Радева е студентка по актьорско майсторство трети курс в НАТФИЗ.

Комисията по културата и медиите стана арена на бурни дискусии, имаше и остри реплики.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към Емил Кошлуков с думите:

„Вие смятате ли, че трябва БНТ да финансира с парите на данъкоплатците филми, които уронват авторитета на страната ни и дори включват името на Ботев. Утре внасяме в Народното събрание проект за решение, с което Сметната палата да направи одит за парите на БНТ за 2021 г. Както и сезираме СЕМ за конфликт на интереси, както и за други нарушения. Най-сетне БНТ да се превърне в национална телевизия, която да защитава националните интереси“.

Емил Кошлуков обясни: „След като бъде одобрена дадена продукция, вече след това на кастинги става ясно кой каква роля ще играе. Няма как да одобрим някой по някаква линия. Парите, които даваме, са 100 000 лв. горе-долу за този филм. Този филм, в който ще участва дъщерята на президента, той предстои и няма нищо общо с Ботев. Филмът за Ботев е слаб, да съгласен съм. Но ако не го излъчим, тогава Сметната палата ще дойде да ни глоби. Защото това ще бъде безстопанственост – ние имаме нещо и не го ползваме“.

И още: „Филмът е зле заснет, но има много такива, няма само добри режисьори, има и други, ние насърчаваме и други да се развиват“, каза директорът на БНТ.

Тома Биков от ГЕРБ коментира: „Достатъчни са да се гледат само 30 минути от филма за Ботев, за да се види ниската продукция…. Ние можем да кажем дали филма е добър или лош от лично качество….

Ние ще подкрепим сметната палата да провери БНТ, защото е добре там да се излъчват качествени филми“.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ отбеляза: „Филмът не съм го гледал, но този, който инвестира във филма не знае кои са точно актьорите….В България е имало много добри филми, но има и такива, които не са дотолкова добри, и такива ще продължа да има. Ние ще подкрепим предложението на БСП да има одит на парите на БНТ, защото това е национална институция с милиони средства, така че е добре да се види как се харчат. Извън това, не бива нашите сенки да падат върху нашите деца, всеки един от нас има семейство“, коментира Костадинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви