Дефицит на антибиотици за остри респираторни инфекции в Бургас, което налага замяната им с техни аналози. За това съобщават от Регионалната фармацевтична колегия в Бургас.

Обясняват липсата на определени видове лекарства в аптечната мрежа с нарасналото потребление, както и презапасяване с някои медикаменти.

Според Любима Бургазлиева, председател на регионалната фармацевтична колегия в Бургас, предвид увеличените случаи на респираторни заболявания в последните седмици, има увеличено търсене и лекарски предписания.

„Някои от лекарствените форми на антибиотици започват да недостигат. Към момента в Бургас и областта аптеките разполагат с медикаменти от всички фармакологични групи. Може да има недостиг предимно при сиропите за деца, но за ден-два могат да се доставят“, обясни тя. И допълни, че няма информация за затворени складове за лекарства.

По думите ѝ oт противоболковите лекарствени продукти има пълна гама.

„Правилното е да се правят антибиограми, но за съжаление не се случва. Обикновено при инфекция лекарите започват с широкоспектърен антибиотик, преди първия прием се взема проба, за да се уточни към какъв антибиотик е чувствителен пациентът. Така може да се повиши ефективността и да се ограничи безразборната употреба на антибиотици. В рамките на 2 седмици ще пристигнат новите доставки на лекарства“, заяви Бургазлиеева.

По думите на фармацевта Цветана Томова няма презапасяване с антибиотици, а се идва само с рецепта.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви