„Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС се скараха за затварянето на въглищните централи в Народното събрание.

Скандалът бе в кулоарите на парламента в рамките на 20 минути.

„От 2022 г. трябва да намаляваме с 10% капацитета на тези централи. 250 дни е работил „ТЕЦ Марица изток 2″ на пълна мощност. Тази година трябва да работи само 50 дни“, заяви депутатът на ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

Според ГЕРБ, ако ПП не били паднали от власт, щяло да има необратими процеси

От три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 г., ако ние не оправим това нещо, каза Станков.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев заяви, че шансът да се намали този процент е само ако се действа заедно с Румъния и Полша. Василев хвърли вината върху Борисов и поет от него ангажимент през 2020 г. Той попита: „Какво е подписал Бойко Борисов през 2020 г. в Брюксел?“

„Няма поет ангажимент за затваряне на въглищните централи“, каза Василев.

„В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има План за възстановяване, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис – 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности“, обясни Василев.

Станков от своя страна показа документ, на който се посочва, че емисиите през 2022 г. трябва да се намалят.

„Ето, в анекса на Плана го пише, не го дърпайте“, добави Станков. Василев започна да дърпа документа. „Какъв документ показвате, хвърчаща хартийка“, каза Василев.

„2020 г. е поет ангажимент за 55% намаляване на емисиите и затваряне. 2022 г. беше успяно това да бъде предоговорено на 40% без затваряне. След войната в Украйна и енергийната криза има възможност за още едно предоговаряне, което ще бъде по-силно, ако се случи с Гърция и Румъния, защото мариците помагат и на тях“, каза съпредседателят на ПП.

В същото време бившият енергиен министър Теменужка Петкова се опита да достигне до Василев, за да се включи в спора.

“Еднолично решение на министър Асен Василев е закриването на централите”, каза Петкова.

„Г-н Борисов каза, че ние не излизаме с физиономиите си. Г-н Денков е основател на ПП, член на изпълнителния съвет. Излизаме си точно всички с физиономиите“, отвърна Василев.

Накрая скандалът завърши с обвинения за бюджета.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви