Вторият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание вече е в „Продължаваме промяната“. Президентът Румен Радев го връчи на кандидата за премиер акад. Николай Денков.

На церемонията присъстваха двамата съпредседатели на ПП – Кирил Петков и Асен Василев, както и председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров.

„Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките на до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерския съвет”, заяви Румен Радев.

Политическата формация име една седмица, за да предложи състав на кабинет или да върне мандата неизъплнен.

Денков ще разговаря с всички партии в парламента и ще им представи декларация с приоритети на едно евентуално редовно правителство. В сряда тази декларация ще бъде внесена в Народното събрание и подложена на гласуване в пленарната зала.

„Натрупани са много проблеми, забавени са много реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. Затова и променихме подхода за подготовката и реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем доверието на хората в политиците. В обсъждането на тези цели и изпълнението им се включиха 3 формации – „Демократична България“ , БСП и „Български възход”. Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат“, каза Денков, след като прие папката от президента. Той даде на Радев копие от декларацията.

Ако приоритетите съберат подкрепа, ПП ще предложат състав на правителство на малцинството. Ако не събере, ще върнат неизпълнен мандат на президента.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви