Цветът на 2023

Цветът на годината на Pantone е нещо повече от нюанс, определещ тенденцията, която скоро ще се появи в магазините, ще се носи по модните дефилета и ще бъде поставен върху стените на множество нови домове. Това е културен лакмус, който измерва момента, в който се намираме.

Когато избират цвета на Pantone за 2023 година – Viva Magenta 18-1750, изобилен нюанс на пурпурно червено, експертите по цветовете не само оцениха света на дизайна, но и духа на нашето време.

По думите им, решението им се крепи на факта, че цветът е смел и отразява вътрешната сила. Маджентата изпълнява тази роля прекрасно, като може да ни вдъхне необходимата увереност, с която да владеем следващата година.

След като екипът на Pantone решава какво усещане иска да предизвика избрания цвят, посочването на нюанс е било лесна задача.

„Не мисля, че някога сме имали голямо противоречие“, казва Леатрис Айземан. Психологията зад цвета е поставена на първо място, а след задълбочено проучване – включително вдъхновени, черпено от художествени изложби, пътувания, модни ревюта и дори видеоклипове в TikTok – цветът е избран.

„Последните няколко години бяха трансформиращи в много отношения, когато говорим за самочувствието на хората и начина, по който се мисли за благосъстоянието, приоритетите и идентичността“, казва Лори Пресман.

Вдъхновен от червения оттенък на кохинила – естествено багрило, получено от буболечката кохинил – яркият цвят е вкоренен в началото на човечеството.

И все пак той е модерен нюанс, който може да се използва по много смели начини – от неочаквани сенки за очи до грабваща вниманието боя за стена.

Според Бри Луна, маджентата представлява универсална любов, състрадание, безкрайна мъдрост и интуиция. Така че, когато навлизаме в новата година, това е цвят, който ще използваме, за да подобрим желанията на сърцето си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви