Брайън Мей, китаристът на британската рок група Queen, е посветен в рицарско звание във Великобритания, става ясно от новогодишния списък на носителите на държавни почести – първият от възкачването на крал Чарлз III на престола.

Списъкът, публикуван на уебсайта на британското правителство, включва повече от 1000 души.

Между тях са посланикът на Обединеното кралство в Киев Мелинда Симънс и ръководителят на британската дипломатическа мисия в Москва Дебора Бронърт.

Различни награди получиха също актьорът Стивън Греъм, актрисата Вирджиния Маккена, няколко играчи от женския национален отбор по футбол на Англия, който спечели Европейското първенство през 2022 г., и техният треньор Сарина Уигман, както и художникът Грейсън Пери.

Британският рок музикант Брайън Харолд Мей, роден в Лондон на 19 юли 1947 г., започва да свири на китара на седемгодишна възраст.

Като член на Queen, една от най-успешните групи в историята на рока, Мей е известен с редица хитове.

След смъртта на Фреди Меркюри той прави солова кариера и записва седем албума. Брайън Мей е удостоен с Ордена на Британската империя, дипломиран астрофизик, доктор по философия и основател на организацията Save Me Animal Welfare Trust.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви