Имоти
Жега на пазара

Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре през първото полугодие, но след това се задържаха. Лихвите ни са сред най-ниските в Европа. През 2023 г. ще имаме 10-15% спад на броя на сделките, не очаквам спад на цените на имотите поне в големите градове. Има достатъчно търсене и ниско предлагане, инфлацията пък се отразява на новите строежи. Това каза за „Твоят ден“ кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му купувачите няма да купуват на всяка цена, а ще договорят добри отстъпки – 10-15%. „Нарастването на лихвите в България ще е сред най-ниските в Европа. Ръстът на лихвите по кредити ще стигне до 4% до края на 2023 г., което няма да се отрази на цените на имоти.

Прогнозите за висока инфлация са реални, дали ще влезем в рецесия ще се разбере скоро. Важно е всеки сам да прецени за себе си дали има нужда да направи инвестиция в имот, дали има бюджет за това и какво жилище може да си купи“, коментира той.

Според собственика на агенция за недвижими имоти Иван Гинчев все още се търсят повече имоти в селата, в близост до големите градове. „Това е насадено от неприятното чувство от коронакризата, а и всеки би искал да живее спокойно и тихо. Центърът на големите градове също са предпочитани.

Цените на панелките вече се изравниха с тези на новите жилища, защото когато купуваш панел, получаваш реална квадратура.

Много нагоре скочиха цените на имотите заради ръста в цената на материалите и войната в Украйна. В следващите няколко месеца ще има задържане на цените на имотите, но няма да паднат“, прогнозира той.

И разкри, че в момента купуването на жилища с цел инвестиция не е добра идея, защото с високите цени, отнема около 30 години да се изплати и то ако имотът постоянно е зает с наематели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви