Преяждане е основният проблем на много хора по празниците. Повечето почивни дни, трапези пълни с изкушения, прием на алкохол… Всичко това може да навреди на стомаха ни. Вследствие на това той е подут, а ние се чувстваме отпуснати и нямаме никаква енергия.

Ако не сте последвали нашите съвети за преяждане по Коледно-новогодишните празници, е време да се погрижите за последствията след голямото тъпчене. И понякога цената за него е голяма – стомашни проблеми, които може да лекувате с дни.

В случай, че на Бъдни вечер или Коледа сте погълнали твърде много и разнообразни храни и напитки, то е добре да внимавате, за да не влезете в серия от празници, след които не само сте качили килограми, но и сте разстроили храносмилателната си система. Без значение дали имате болка или надут корем, физическият дискомфорт ще промени изцяло деня ви.

Какво да направите след преяждане – съветите на диетолози

Най-добрият начин е да ядете умерено, но когато пред очите ви има толкова много вкусна храна, е много трудно. Според диетолози, когато усетим, че сме сити, трябва да спрем да консумираме каквото и да е било. Друг вариант, особено по празниците, е да си хапнете от всичко по малко. Или ако не може да не опитате от баклавата на баба си, просто ще погълнете по-малко от основното или си оставите място за десерта.

Ето някои навици, с които да се погрижите за вашия метаболизъм след като се прекалили с яденето:

Хидратация на първо място

Консумацията на храни с високо съдържание на натрий (сол) може да допринесе за усещане за подуване на следващия ден. Това обяснява Ейми Гудсън, според която е важно след обилно хранене да помислим за хидратацията. И да пием повече течности, предимно вода отколкото сокове и други подсладени напитки.

Към водата може да добавите и още нещо – например лимон или нещо друго, за да насърчите детоксикацията на тялото след преяждане. „Едно нещо, което можете да направите, е да се хидратирате с инфузии като детокс напитка с ябълков оцет и лимон например. Или детоксикираща вода от червена боровинка, портокал и джинджифил“, казва Тами Лакатос Шеймс. Диетологът посочва, че тези напитки помагат за хидратирането на тялото като му помагат да изхвърлим натрия, както и излишните вода и захар. Това облекчава подуването и тежестта в стомаха.

Разходка след преяждане

Ако на празника сте стояли до късно, хапвайки и пийвайки, не ставайте на сутринта с мисълта за закуската. Онова, което да направите, е да облекчите положението си като се раздвижите преди хранене.

„Разходката ще ви помогне да изчистите ума си. И ако се изпотите, можете да отделите някои химикали и малки количества сол, като същевременно увеличите притока на кръв към мозъка“, казва Шеймс и добавя, че една кратка разходка е чудесна и за изгаряне на калориите.

Какво още да направите след преяждане и други полезни съвети за вашето здраве по празниците ще откриете в Tialoto.bg

Прочети още на: https://www.dnes.bg/mish-mash/2022/12/30/sled-praznichnoto-preiajdane-kak-da-vyzstanovite-organizma.554714

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви