Мона Лиза пази шифъра на Леонардо
Мона Лиза пази шифъра на Леонардо

Учени от италианската Национална комисия за културното наследство увеличиха изображения на очите на Джокондата. И откриха вътре закодирани числа и букви, предаде сензационно в. „Дейли Телеграф“. Изглежда, че ренесансовият шедьовър на Леонардо да Винчи съдържа по-големи тайни от усмивката на Мона Лиза.

„Символите не са видими с просто око, но ясно се забелязват през лупа“, обясни президентът на комисията Силвано Винчети.

В дясното око се забелязват буквите „LV“, които вероятно са инициалите на самия Леонардо. В лявото пък са нанесени по-мистериозни и неясни символи.

„Много е трудно да определим какво има там. Но изглежда, че става въпрос за буквите СЕ или В – обясни Винчети. Не бива да забравяме обаче, че картината е на почти 500 години. И линиите не са толкова ясни, колкото когато е била нарисувана.“

На моста в задната част на картината се забелязва числото 72, която би могла също да бъде буквата L и цифрата 2. Напълно в стила на трилъра „Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун, откритието било направено, след като друг член на комисията с интересното име Луиджи Борджия попаднал на обвеяна от времето стара книга в един антиквариат.

Изданието отпреди 50 години описвало мистериозните знаци, скрити в дълбоките очи на Мона Лиза и в други творби на гениалния художник и изобретател като „Тайната вечеря“. „Едва започваме разследването, но се надяваме, че ще бръкнем по-дълбоко в тайните на тези картини и ще разкрием нови подробности в най-скоро време – увери Винчети. – Невероятно е, че никой досега не е забелязал тези символи. Първоначалните ни проучвания показват, че няма никаква грешка и те са вложени от самия художник.“

Винчети е член на група, която иска от френските власти да ексхумират останките на Леонардо да Винчи, за да се опитат да възстановят точните черти на лицето му

и да проверят дали Мона Лиза не е автопортрет, както смятат мнозина.

Според историците, Леонардо е бил хомосексуален и вероятно би изпитал удоволствие от възможността да си поиграе със загадките, като се нарисува в образа на жена и го изпълни с мистериозни символи.

„Да Винчи е придавал специално значение на тази картина и, както знаем, през последните години от живота си я е носил навсякъде със себе си в заключен сандък, – обясни Винчети. – От сигурни източници знаем, че той е вярвал в езотериката и е използвал символи в работите си, за да кодира тайни послания.“

Особена пикантност на интригата придава фактът, че буквите и цифрите са нарисувани в зениците – най-тъмната част на очите. Ако художникът бе искал те да са видими за всички, едва ли щеше да ги постави там. „Въпросът, който следва е – какво означават. Почти сме сигурни, че буквите „LV“ са неговият подпис, но другите букви и цифри? Кой знае, може би те даже са любовно послание към образа на картината!“ – наля масло в огъня Виченти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви