Макар сега да е едно изоставено място в Рим, в неговото славно минало това е арена на гладиатори и диви животни, които се бият в смъртоносна схватка, а централната част често е пълна с вода, така че малки бойни лодки (триремета) да могат да се бият на нея за удоволствие на римляните“.

Това е циркът Максимус, който е събирал най-голямата публика от всеки спектакъл в древен Рим.

Разбира се, покрай игрите това е било и едно от основните места за залагания в столицата на легендарната империя.

Да, не е било лесно като сегашното удобство да влезеш на bet365 залози на мобилен и да се пробваш, но е част от славната история на едната от двете колосални арени.

И все пак реално в древността много неща са противоположни на днешните ни очаквания.

Защото сред многото погрешни схващания за римските игри, които стават широко разпространени, особено в резултат на популярните филми и телевизия, е вярването, че гладиаторските игри са били най-важният спектакъл в Рим: например често се предполага, че те привличат най-голямата публика, а самите гладиатори са имали най-голям брой фенове.

Всъщност нито едно от предположенията не е вярно. циркът Максимус е няколко века по-стар и значително по-голям като площ и капацитет от Колизеума.

Състезанията с колесници привличат най-много тълпи в Рим и в цялата империя и продължават да го правят векове след като гладиаторските игри губят феновете си.

Какво е толкова привлекателно на състезанията в цирка? Един ден там може да бъде горещ, шумен и мръсен, но предлага много атракции освен тръпката от самите състезания и съпътстващите ги зрелища.

Докато блясъкът на слънцето затруднява виждането, ревът на тълпата затруднява чуването, и двата проблема, които сигнализиращата система от тромби и броячи на обиколки на еврипуса (централната разделителна бариера) донякъде облекчава. Седалките в цирка, които са описани като тесни, твърди и мръсни, могат да допринесат за дискомфорта.

Въпреки това, тъй като „законът на мястото“ позволява на мъжете и жените да седят един до друг, циркът обещава и случайна романтична среща, която полово разделеното сядане в театъра и амфитеатъра забранява.

Според Овидий неговите читатели трябва да използват тесните седалки, за да имат възможност да се запознаят с хубава зрителка на игрите.

Възможностите и шансовете се крият и зад другите основни атракции на състезанията: награди, залагания и проклятия.

Нерон и Адриан, наред с други, организират имперски „раздавания“, в които малки надписани топки се хвърлят по трибуните и хората от публиката, които ги хванат, могат да поискат награди като храна, дрехи и животни. Поставянето на залози е широко разпространено.

Ежедневието на арената се описва от Ювенал, който майсторски улавя всички тези елементи на преживяването – топлината, шума, залаганията и екстаза на тълпата – когато мърмори за врявата от цирк Максимус, която прекъсва вечерята му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви