Вода

Няма замърсяване на питейната вода в общините Царево, Приморско, Созопол и Средец. Всички показатели отговарят на нормите.

Това заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова по повод темата с проблемите в конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна, който захранва с вода 4-те общини.

Бяха предприети необходимите действия. Разпоредих РЗИ-Бургас и БАБХ-Бургас да извършат независими един от друг анализ на питейната вода. Показателите отговарят на нормите и няма замърсяване в питейната вода“ , поясни Нейкова.

Тя заяви още, че 15 млн. лева са необходими за възстановяване и изграждане на ново пречиствателно съоръжение.

Този проблем не е решен от дълги години. Сега няма как тези пари да се осигурят от Междуведомствената комисия. Сега средствата от там се насочват към пострадалите от наводненията и земеделските производителите, които понесоха загуби от урагана в Бургаско през септември. Търсят се варианти за финансиране“ , каза още областният управите.

По темата с цената на водата в Бургаска област, която от лятото скочи с близо 60%, Нейкова поясни, че към този момент има уговорка за среща между ВиК асоциацията, кметовете и КЕВР, която ще се проведе след Нова година и ще се търсим вариант за разумно решение.

Още по темата вижте Тук

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви