Възпаленията в тялото могат да останат скрити и незабелязани, докато не навредят на здравето. Факторите, които допринасят за повишаване на възпаленията в клетките и тъканите са много.

Сред най-големите от тях са начинът на живот, храненето, вредните навици, стресът.

Именно и промените в тях са ключ към намаляване и потискане на възпаленията, което води до подобряване на здравословното състояние.

Има някои храни и напитки, които имат мощни противовъзпалителни свойства, потискащи скритите възпаления в тялото и намаляващи риска от хронични, дегенеративни и ракови заболявания.

Ще се спрем на напитките, които намаляват възпаленията, защото те заслужават специално внимание заради богатото наличие на активни вещества, антиоксиданти, витамини и минерали. Можете да обогатите ежедневната си рутина с тях и да ги включвате редовно за повече здраве.

Чай Ърл Грей

Чаят Ърл Грей има много добри противовъзпалителни качества.

Той е вид черен чай, направен от масло от бергамот, който има много силни антиоксидантни и потискащи възпаленията свойства, като ускорява процесите на вътреклетъчно рециклиране на отпадните вещества и ненужните клетки.

Мляко с куркума

Прясното мляко с куркума е прекрасна напитка с противовъзпалителни качества. Куркумата съдържа активното вещество куркумин, което има силни свойства в борбата с възпаленията.

Куркуминът подобрява различни състояния, свързани с възпалителни процеси, включително артрит, автоимунни заболявания, рак, възпаления на дихателните пътища, лупус.

Зелен чай

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти. Той е чудесно средство да се заредите с енергия, без да прекалявате с кофеина, защото почти не го съдържа.

Същевременно зеленият чай е наситен с противовъзпалителни вещества, които подобряват състоянието на клетките и тъканите, и ги предпазват от оксидативен стрес.

Сок от нар

Нарът е един от плодовете, които са изключително наситени с антиоксиданти. Той е истинска витаминна бомба, а сокът от него е още по-концентриран, защото за една чаша се използва количеството от няколко изстискани нара.

Ако пиете сок от нар всеки ден, той ще ви помогне да намалите възпаленията в тялото и да се радвате на по-добро здраве. Сокът от нар е много богат на витамин С, който е също мощен антиоксидант с множество ползи за здравето.

Кафе

Въпреки че кафето се слави с не особено полезни свойства, то е прекрасна противовъзпалителна напитка. Важно е да не се прекалява с него.

Кафето в големи количества може да има негативни ефекти върху здравето, но ако пиете по една или две чаши на ден, това ще ви донесе само ползи. Кофеинът има противовъзпалителни свойства и се бори с различни възпаления в клетките, предизвикани от свободните радикали.

Сок от целина

Сокът от целина е много полезен срещу възпаленията в тялото. Той е много беден на калории, което го прави подходящ за всяка диета.

В същото време е изключително наситен с фибри и антиоксиданти, борещи се с възпалителните и оксидативните процеси в тялото, предизвикващи хронични заболявания.

az-jenata.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви