дънер

В Каталуния освен коледната елха, си имат и кага тио (Caga Tiо), или буквално „акащо дръвче”. Защо се нарича така? От 8 декември нататък издълбаният дънер с нарисувано усмихнато лице се „храни” с лакомства и се завива с одеало, за да не настине.

На Коледа дървеното човече се слага в камината, удря се с пръчки и му се нарежда да „ака”,

т.е. да пуска всички сладкиши, ядки, плодове и бонбони, с които е препълнено. Има и традиционна песен, която семейството пее, докато налага дънера, окуражавайки го да пуска още лакомства.

Друга коледна традиция в Каталуния е Каганерос – представлява фигурка на акащо човече и задължително присъства във всяка къща на Коледа.

Още странни коледни обичаи

Уелс: Сивата кобила
Мari Lwyd (в превод „сива кобила“) е стара езическа зимна традиция, която се е практикувала в Уелс още преди празнуването на Коледа да бъде въведено. В най-чистата си форма (която все още се спазва в някои части на Великобритания в навечерието на Нова година) традицията конят и неговите придружители пристигат на вратата на къщата или кръчмата, където компанията изпява няколко встъпителни стихчета.

Следва надговаряне (известно като pwnco), в което хората зад вратата и хората отвън разменят предизвикателства и обиди в рими.

В края на словения двубой, който продължава доколкото креативността на двете страни издържи, компанията на кобилата влиза с песен.

Ритуалната сива кобила най-често се състои от череп на кон, закачен на пръчка и чаршафи, които да покриват човека, който го движи. Понякога има и приспособление, което да задвижва челюстите на коня.

Норвегия: Да ти скрия метлата
Както при много северни народи в Европа Коледа заема основно място в традициите на норвежците. Там има множество разнообразни занимания и ритуали за цялото семейство, свързани с празника.

Вероятно най-странната традиция в скандинавската държава за Коледа е да се крият домакинските метли. Според преданието вещиците и други зли сили се развихрят по Коледа и търсят да отмъкнат някоя метла, с която да полетят към нечистите си дела.

Затова норвежците нямат намерение да им помагат и скриват всички метли в къщата, а вещиците са принудени да вървят пеша към нечистите си дела.

Друг любопитен обичай е да се оставя купа със специална овесена каша за гном, наречен Нисе. Той е пазител на селскостопанските животни и ако не бъде нахранен с любимата му каша, ще прави номера на хората през цялата година.

Украйна: Добрият паяк
Легендата за коледния паяк е разпространена в Източна Европа и най-вече в Украйна. Тя е базирана на историята за една бедна вдовица, която живеела в малка къщурка с децата си. Те били толкова бедни, че нямали възможност да сложат никакви украшения по елхата си за Коледа.

Семейството си легнало натъжено, а когато се събудили видели, че една паяжина като сребърни гирлянди е опасала дървото. Един паяк бил направил украса за бедното семейство и оттогава украинците много често слагат украшения-паяжини на елхите си за добър късмет.

Сърбия: Да вържем майката
Две седмици преди Коледа децата в Сърбия се промъкват тихо до майките си и им връзват краката с виковете „Ден на майката, ден на майката! Какво ще ни дадеш, ние да те пуснем?“. „Изненадващо“ децата получават подаръци веднага. На следващата седмица се повтаря същото, но този път в капан се оказват бащите. За съжаление, за сръбските деца в коледния ден подаръци няма.

Венецуела: С кънки в църквата
В столицата Каракас през целия празничен период хората ходят на ранните утринни църковни служби с … ролкови кънки. Дори улиците са затворени за движение заради традицията.

Япония: Санта Кирошу с очи на тила
Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. Японската коледна торта обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Португалия: Почитат мъртвите
В Португалия семействата слагат допълнителни места на коледната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Традицията се нарича „консода“ и се смята, че ще донесе късмет на семейството.

Чехия: Дали ще се оженя следващата година?
На Коледа жените в Чехия използват хитър трик, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените дами застават с гръб към входната врата и хвърля обувка през рамо. Ако обувката падне и пръстите ѝ сочат вратата, то жената ще се задоми през следващите 12 месеца.

Колумбия: Да подпалим небето
Тук традиция, изразяваща радостта и насладата от празника, е пускането на топки с огън в небето (наподобаващи китайски фенери, но пламъците определено са повече ) през коледната нощ. Но традицията вече е забранена, вероятно заради количеството инцидентно подпалени къщи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви