Дядо Коледа - благ старец или зъл демон

Kой всъщност е Дядо Коледа? Дали е благ старец, награждаващ послушните деца, или зъл демон, който подхлъзва невинните подрастващи към лоното на материализма?

Възможно ли е зад благородната му фасада да се крият мрачни окултни сили? Или става дума за опит на демонична същност да измести светлия християнски празник Рождество Христово? И да го замени с почитане на нещо друго? Тези въпроси си задават вече не само привърженици на по-радикални християнски култове, но и мнозина обикновени хора отвъд океана. За да аргументират съмненията си, скептиците изреждат много исторически, митологични и религиозни доводи. Те подсказват, че зад на пръв поглед безобидния измислен образ се крие зло духовно създание или дори самият дявол.

И наистина като че ли съвременната интерпретация на празника, изпразването му от съдържание заради комерсиализацията навеждат на някои невесели мисли.

„Традиционната представа за Дядо Коледа е като за весел добряк,

който раздава подаръци и така запазва магията на празника жива. Но духът на Коледа е дух на лъжи, дух на измамата. Това е сезонът, когато самотните са поставени в ситуация да се чувстват нежелани, когато хората стават все по-депресирани и склонни към самоубийство, а в същото време лицемерите, които са щедри само през този кратък отрязък от годината, празнуват своята вечна лъжа“, пише разочарован американски блогър в сайта си.

Известен факт е, че съвременният комерсиален облик на Дядо Коледа е създаден в компанията “Кока-Кола”, но се оказва, че подобен персонаж битува в митовете на различни народи от поне 4 хилядолетия.

Независимо че в християнския свят се приема, че първообразът на белобрадия старец е свети Николай, в някои страни, като Германия и Австрия например, той е представян и като Крампус – зъл демон и алтер его на фигурата с подаръците, който подлага на изпитание децата, за да установи кои от тях са били лоши и непослушни. Злият демон се появява в средновековните пиеси още през Х век, но процъфтява в коледните представления през ХV и ХVI век. Странната комбинация между хумора и религията в тях е доминирана от образа на свети Николай, а едно от задълженията на дяволския му помощник било… “радостно да бутне грешниците в ада”

Оригиналният мит твърди, че този брадат и белокос светец, облечен в широка мантия, в навечерието на 6 декември се изкачвал до небесата на бял кон и оттам изпращал тъмния си помощник, който, макар и с нежелание, трябвало да разпръсне подаръци на добрите хора, но май с по-голяма охота размахвал метлата си като бич, с който ще ги изпрати към мястото на вечни страдания.

Други пък правят стряскащи аналогии с някои от имената на Дядо Коледа в различните страни.

Така например популярното му название на английски Ник (Nick) в простонародната реч се използва и като синоним… на дявола. Old Nick е популярно название за сатаната във Великобритания дори според Oxford English Dictionary, като етимолозите предполагат, че то произлиза от холандската дума Nikken, която има същото значение. “Николас” пък е едно от имената за нечистата сила и в Германия.

В “Санта Клаус” някои също виждат зловещо съдържание. Това наименование произлиза от латинската дума за “светец” и гръцкото име “Николаус”, което означава буквално “този, който властва над хората”. Според тази конспиративна теория “светията, който иска да властва над хората”, има за цел да измести Месията, който царува над света

По този начин отново се слага знак за равенство между Дядо Коледа и сатаната.

Учудващо е, но до този извод стигат и сериозни изследователи, които никой не може да обвини в религиозни пристрастия. При това става дума не за детска книжка, а за сериозно академично проучване, издадено през 1997 г. от водещото научно издателство „Макфарлан”. В своето изследване „Дядо Коледа, последният див човек: Възникването и развитието на свети Николай” сътрудникът на Канзаския университет Филис Сифкер стига до заключението:

„Факт е, че Дядо Коледа и сатаната са алтер его, братя. Те имат един и същ произход. Привидно двете фигури са напълно противоположни, но под повърхността им се открива един и същи родител. И двамата запазват много от старите символи, свързани с техния „баща“. … Оттам, макар и по два пътя, до нас са достигнали и топлината на камината, и пламъците на ада”

Странно, но се оказва, че

прочутият и емблематичен възглас „Хо-хо-хо!”, който предизвестява появата на добрия старец и често се среща в коледните песнички, също има мрачен произход.

В „Римските фестивали от периода на републиката, едно изследване върху религията на римляните“ авторът У. Фаулър пише, че той се корени в обичая на римляните по време на Сатурналиите, когато след обичайното принасяне на жертва на 17 декември влизали в храма да извикат: „Ло! Ло! Ло! Сатурн!“, което се превежда като трикратно „Слава на Сатурн!“.

В същото време аналогът на бог Сатурн в Близкия изток е божеството Ваал, наричано още в Библията Ваал зевув (Повелителят на мухите), откъдето пък произлиза едно от имената на дявола при християните – Велзевул. Още по-директен извод може да се направи от издаденото през 1920 г. театрално изследване “Драмата преди Шекспир – Скечът” на Франк Айрисън. Описвайки популярните предренесансови пиеси, той казва, че коронният номер на дявола бил да извика “Хо-хо-хо!” при излизането си на сцената.

Прилики с Дядо Коледа се откриват в митовете на Вавилон, Египет и Скандинавия

Cпоред някои теории качествата, приписвани на Дядо Коледа, имат за цел да отклонят почитателите на истинската християнска религия.

А придавайки му качества, които са характерни единствено за Бога, принуждават хората да светотатстват.

Напоследък все по-често особено в някои големи търговски вериги думата Christmas се изписва като X-mas, което се тълкува като умишлено премахване на името на Христа от празника. В тази връзка

германски сайт е изровил цяла поредица от съвпадения между библейското описание на Бог и образа на Дядо Коледа.

Така например:
– И двамата имат „бяла коса като вълна“ и носят брада.
– В Светото писание е предречено, че при повторното си идване на Земята месията ще се появи в червени дрехи. Часът на идването и на двамата е загадка.
– Промъкват се като крадци нощем.
– И двамата са омнипотентни – всемогъщи, тъй като в противен случай няма как Дядо Коледа да достави играчки на всички деца за една нощ.
– И двамата са всезнаещи – Дядо Коледа знае кои деца са добри и кои лоши
– И двамата могат да минават през затворени врати.
– Заслужават молитви и поклонение…

Списъкът е дълъг и съдържа общо 28 подобни аналогии. В скандинавските страни пък наричат добрия старец „Крис Крингъл“, което е видоизменено от старонемските думи за младенеца Христос. Този факт също се приема от любителите на тайни заговори като опит за подменяне на същността на празника.

В тази връзка привържениците на конспирации са открили и цял набор от учудващи съвпадения между съвременния образ на Дядо Коледа и древни езически божества и герои.

И наистина е странно, че дрехите и атрибутите на Дядо Коледа може да бъдат открити в артефакти отпреди хиляди години.

Раздвоената тиара, която носи Дядо Коледа в някои страни, е почти пълно копие на шапките, които са носели древните жреци на бога риба Дагон в Месопотамия.

По-късно той заема важно място в пантеона на филистимците – древните жители на Светите земи, а раздвоеният край на шапките символизира рибешката уста на божеството. Още по-учудващи са приликите с митичния Нимрод, чието име се превежда като „бунт“ и „нечестие“. В Библията той е описван като цар и „силен ловец“, праправнук на Ной, който нямал страх нито от Бога, нито от хората.

Според някои тълкувания на Битие той е основател на Вавилон и Акад в “ Сенаарската земя“ и пръв се бил заловил да строи Вавилонската кула – символ на гордостта и отричането от Бога. Освен това е описван като тиранин, идолопоклонник и богоборец, който управлявал с крайна жестокост. На древните вавилонски стели отпреди 4000 години обаче Нимрод не само е изобразен с характерната брада, а и с някои от основните атрибути на Дядо Коледа – еленче и клонка в ръка, която напомня за елхичката на добрия старец.

Вавилонско изображение на Нимрод от преди 4000 г.

Друга поразителна прилика с легендата за Дядо Коледа изследователите откриват при древния египетски бог Бес. Най-вероятно от него обаче водят началото си помощниците на дядото с подаръците, защото божеството е изобразявано най-често като грозно и уродливо джудже с брада и дълъг език. По-късно култът към него се пренася и при финикийците, откъдето навлиза в Европа. Култът към него се запазва и по времето на римското владичество в Египет, като интересното е, че

поклонниците му пишели писма до него, когато искали да им се изпълни някакво желание или да получат отговори на важни въпроси.

Според древноегипетските предания езическият персонаж не само бил подобен на гном, а живеел в най-крайните земи на север. Освен това бил патрон закрилник на малките деца и работел целогодишно, за да прави играчки за тези от тях, които са били послушни към родителите си.

Митът за Дядо Коледа в страните от Северна Европа пък има много общи черти с култа към Тор, Балдер и Тив Божествата са от пантеона на Вотан (Один) – главния бог и техен баща, който бил изобразяван с дълга бяла брада и се качвал на небето на летящ кон всяка есенна вечер.

Според изследователя Тони Рентергем пък първоначалният предшественик на Дядо Коледа е митологичният Пан или Херне. В книгата му „Когато Дядо Коледа беше шаман“ се застъпва тезата, че именно от това рогато гръцко божество Католическата църква е заимствала много при изграждането на образа на свети Николай.

Исторически светецът е живял през IV век и е бил епископ на град Мира в Мала Азия. Тъй като бил известен с навика си да раздава лакомства на децата, по-късно той е възприет като покровител и на заложните къщи, банките и моряците.

168chasa.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви