Съд
Съд

Бургаският апелативен съд не уважи искането на трима чужди граждани, обвинени за контрабанда на наркотици в особено големи размери, за изменение на мярката за неотклонение и потвърди задържането им под стража.

Гюрджан О., Мерт О. и Шенол Я. са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 17.08.2022 г. около 02:30 ч. през ГКПП „Малко Търново” с автобус марка „Сетра”, в съучастие, без надлежно разрешително, пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България 28 пакета с високорисково наркотично вещество с общо бруто тегло 28519 грама.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл.242, ал.4, пр.първо и второ, вр. ал.2, пр. първо, вр. чл.20, ал.2 от НК. Предвиденото в закона наказание за деянието е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Гюрджан О. и Мерт О. са били водачи, а обвиняемият Шенол Я. – стюард на автобуса, с който тримата са преминали границата и пренесли високорисковите наркотични вещества разпределени в 28 пакета в баки за боя.

Защитната теза на обвиняемите е, че те не са знаели за наличието на наркотичното вещество, че са взели трите баки с боя от непознато лице в Чорлу, Турция, за да ги превозят срещу заплащане до България, където ще бъдат получени от друго непознато лице.

Апелативните съдии намират за правилно заключението на първата инстанция, че събраният до момента доказателствен материал, както и получената информация от турските власти по линия на международното двустранно сътрудничество и обмен на информация не разколебават вътрешното убеждение на съда за съпричастността на тримата обвиняеми в престъплението.

В хода на разследването са назначени химически експертизи,  които са установили в обследваните обекти наличие на прахообразно и кристалообразно вещества, които са идентифицирани, като хероин и метамфетамин.

Реалната опасност от укриване и извършване на престъпление е налице предвид тежестта на обвинението, начина на извършване, механизма, вида и стойността на предмета на престъплението, предвиденото от закона наказание.

Тримата обвиняеми са неосъждани и очевидно трудово ангажирани, но наличието на обоснованото предположение за тяхната съпричастност при осъществяване на престъпното деяние, с толкова висока обществена опасност не може да бъде пренебрегната, посочва въззивният състав в определението си.

Обстоятелството, че са чужди граждани /обвиняемите  Гюрджан О., Мерт О. са турски граждани и нямат адресна регистрация у нас, . Шенол Я.  е адресно регистриран в с.Пъдарево, общ.Омуртаг, но той също живее постоянно и работи в Република Турция/, без адрес в страната и уседналост, обосновава риска от настъпването на реалните опасности да се укрият или извършат друго престъпление, са категорични апелативните съдии.

Въззивният състав намери, че по делото не са събрани нови доказателства, които да разколебават обвинителната теза и към настоящия етап от разследването не е налице промяна на обстоятелствата.

Мярката за неотклонение „задържане под стража“ в конкретния случай се явява единствено адекватно средство, съответстващо на целите, предвидени в чл.57 от НПК, и дава необходимите гаранции за приключване на наказателния процес в предвидените срокове.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви