Коледа - една от големите заблуди
Коледа - една от големите заблуди

Коледа е един от най-почитаните християнски празници по цял свят. И всяка година на този ден милиони вярващи честват раждането на Божия син. Но както всеки празник, така и около този витаят някои доста големи заблуди. Те могат коренно да променят възгледите ви за религията и религиозните празници.

Празникът, който християните честват от стотици години, много се е променил за това време. И има много малко общи неща с първообраза си.

Не кротък семеен празник, а див купон                                                              Мнозина от нас свързват днес Коледа с една спокойна семейна вечер около трапезата. Но в миналото честванията за Рождество Христово са били всичко друго, но не и кротки. Чак до началото на 18 век християните са отбелязвали този празник с диви празненства по улиците на големите градове. А в църквите се е леело дивно количество алкохол. И духовниците взели решение за изместване на литургията късно през нощта.

Така миряните, за да се сгреят за литургията, идвали порядъчно наквасени. А често подпийвали дори по време на самото служение. Затова и празникът често се превръщал в див купон, ако позволите съвременния термин.

Това е причината да се въведе една важна част от основните църковни заблуди.

Коледа без подаръци и елхи само за богатите                                                        В миналото не е имало традиция на този ден да се разменят подаръци. А елхи са били поставяни само в къщите на богаташите. Защото те са можели да си позволят този екстравагантен коледен аксесоар. Украсените дръвчета, които днес се срещат в почти всеки християнски дом, в миналото са били доказателство, че собственикът на дома е много богат. Така например през 1807 г. по-малкият брат на Наполеон – Жером Бонапарт -отрупал елхата си със свидетелства за направени от него дарения на поземлени имоти.

Постепенно надпреварата се е пренесла и в украсата на елхите, като тя е ставал все по-разточителна. А подаръците, които в миналото се правели само на Свети Николай, започнали да се подаряват на децата едва след намесата на Мартин Лутер, който повел битка срещу този обичай.

Коледата е бяла…
Статистиката сочи, че снежните Коледи са по-скоро изключение, отколкото правило. Дори в Мюнхен, където обичайно е най-заснежено в Германия, само две от всеки пет Коледи са бели. И колкото пó на север се върви, толкова по-зелено става.

… и настъпва на 24 декември
Грешка!На 24-ти отбелязваме Бъдни вечер. Неслучайно германците наричат празника“Свята вечер“ (Heiligabend) – т.е. вечерта, която предшества големия празник Рождество Христово.

На 26 декември всичко свършва
Според католическия канон, Коледа не приключва на втория ден от коледните празници – 26 декемви, нито на 6 януари, Богоявление.

Празникът всъщност продължава чак до Сретение Господне (2 февруари).

На този ден божията майка Мария отишла с Младенеца в храма, за да го представи на Бога, както изисквал Мойсеевият закон. Поверието гласи, че на 40-тия ден след раждането на мъжка рожба майката е чиста и отново може да прекрачва Божия храм.

На Фарьорските острови Коледата продължава цели 21 дни, а на Филипините – от 16 до 24 декември. Филипинците вярват, че ако ходят на черква всеки ден по време коледните празници, всичките им желания ще се изпълнят.

Христос не е роден на Коледа

Христос не е роден на 25 декември, както пише в Библията. Всъщност отдавна се знае, че синът Божи определено не е роден точно на този ден. Сред другите заблуди, тази е от най-съществените. Точната дата на раждането на Младенеца не е упомената нито в Стария, нито в Новия завет, а през 1994 година дори папа Йоан Павел II призна публично, че е по-добре да не търсим такава. А защо празнуваме точно на този ден е една друга история.

Най-вероятно корените на този празник могат да се търсят в битката, която епископ Хиполит провежда срещу култа към Слънцето. Според езичниците, които изповядват този култ, синът на слънцето е бил роден на 25 декември и на този ден те провеждали големи празници.

Затова през 325 година на своя първи събор Църквата решава на същия ден да се отбелязва Рождество Христово, а 60 години по-късно дори го обявяват за догма. И го превръща в една от многото заблуди

Иисус не е роден в обор във Витлеем
Всички сме чели историята за бебето, родено в обора между домашните животни, на което влъхвите поднесли дарове, водени от Витлеемската звезда.

Ще се наложи да ви разочароваме – това също е сред големите коледни заблуди.

Исус определено не е бил роден в обор, просто защото по онова време не са съществували дървени обори. Преди около 2000 години домашните животни са били отглеждани основно в пещери.

Божият син най-вероятно не е бил роден изобщо във Витлеем, както се твърди в евангелията на Матей и Лука. Според учените и другите двама евангелисти – Йоан и Марко Исус е роден в Назарет. Но за да има новосъздадената религия по-голяма сила, Исус освен син Божи е трябвало да бъде и наследник на цар Давид, затова е записано, че е роден в неговия град.

Свети Николай са всъщност двама души                                                              Обичаният от децата и почитаният от християните светец всъщност не е само един човек. Първообразът на любимия на децата Свети Николай, който днес се смята за закрилник на банкери, моряци, войници и дори улични измамници, не е един светец, а двама, които през вековете са се слели в един. На този ден са били почитани свети Николай Мириклийски и епископ Николай от Сион.

И двамата светци живеели в Турция и някак през вековете различните историци и хроникьори объркали биографиите им, сливайки ги една в друга. Звездата на двойния светец леко позалязла след Реформацията и той дори официално бил зачеркнат като празник от католическата църква, но преживял истински Ренесанс в образа на Санта Клаас.

Сваляйки неудобните църковни одежди и обличайки червените дрехи с пух от рекламата на Кока Кола, понапълнял и с червени бузи днес Свети Николай, Санта Клаус или Санта Клаас днес е най-обичаният светец от децата по цял свят.

Дядо Коледа е творение на „Кока-Кола“
Това твърдение също е сред коледните заблуди. Вярно е, че историческата личност Свети Николай Мирликийски и епископ на Мира е бил човек по-скоро със стройна фигура. Но не производителят на безалкохолната напитка, а

един германски имигрант в САЩ за първи път е изобразил добрия старец такъв,

какъвто го познаваме днес: закръглен и със зачервени, издути бузи.

Томас Наст, родом от германската област Пфалц, нарисувал през 1862 година за списание „Harper’s Weekly“ добродушния и белобрад старец като приносител на дарове. Неговият „Санта Клаус“ се наложил бързо и до днес първообразът му е използван за изобразяването на Дядо Коледа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви